Идва сезонът на алергиите

55
Идва сезонът на алергиите

Съветите на лекарите

С настъпването на пролетта идва и неизбежната заплаха от различни алергии. Каква е причината за тях - хранителните продукти, козметиката или боите, с които се обработват дрехите?

Астмата се смята за алергията на 20-и век, като у нас близо 5% от населението страда от тази болест. Най-масово разпространените алергични реакции са към животни, полени, лекарства, пчелна отрова или фъстъци.

Възможно е обаче да се прояви непоносимост и към хрома, с който се обработват кожените изделия, никела в евтините бижута, коланите, часовниците, както и към редица оцветители и консерванти, с които човек практически се сблъсква навсякъде. „Колкото по-често имаме контакт с такива субстанции, организмът проявява непоносимост, т.е. алергия", поясни д-р Тихомир Мустаков-алерголог.

Много хора страдат от т. нар. асимптомна алергия. При нея организмът проявява дразнения, но без клинични изяви като температура или обрив. "Трудната диагностика на алергии, различни от тези към храните (фъстъци), медикаментите. Нов лабораторен тест. Създаване на регистър на алергиите", каза още д-р Тихомир Мустаков-алерголог.

Никой не може да каже кога ще се появи дадена алергия, но най-лесният съвет на лекарите е да се храним здравосовно и ако можем да избягваме изкуствените материи, посочва БНТ.Добави коментар