Идва грипна епидемия

98
Идва грипна епидемия

Броят на заболелите расте много бързо

България е пред грипна епидемия. Болните се увеличават равномерно в цялата страна. Засега са повече в София, Пазарджик и Шумен, като през последните дни броят на заболелите нараства много бързо.

Само за изминалите два денонощия болните в страната са достигнали половината от броя на заболелите през цялата минала седмица, съобщи bTV.

За изминалата седмица са регистрирани 108 болни на 10 хиляди. Ако станат 200, то тогава се обявява епидемия. Прагът, при който се обявава епидемия, в различните градове е различен. В един от най-засегнатите градове - Шумен, миналата седмица болните са 158 на 10 хиляди. Епидемия ще се обяви, когато болните са 230.

Главният епидемиолог на Шумен д-р Марко Марков разкри, че най-засегната е възрастовата група от 0 до 4-годишна възраст и следващата от 5 до 14.

В учебните заведения засега няма много болни ученици. От следващата седмица всеки ден ще се следи броят на заразените деца.

Очаква се да преобладава вирусът А(Н3N2). Пандемичният вирус A(H1N1), известен като свински, този сезон не е регистриран у нас.

Епидемиолозите не изключват възможността да се появи, но тази зима ще преобладава A(H3N2). За разлика от свинския грип, този вирус по-рядко води до тежки дихателни инфекции, но усложнения не са изключени, като най-често са пневмонии.Добави коментар