И 130/80 вече е високо кръвно

2423
И 130/80 вече е високо кръвно

Внасят промяна в дефиницията за хипертонията

Американските кардиолози заявиха, че внасят промяна в дефиницията за хипертонията, като за горна граница няма да се счита артериалното налягане 140/90, а 130/80. От Американската кардиологична асоциация обявиха, че за високо кръвно налягане вече ще бъдат смятани стойности от 130 мм систолично налягане и 80 мм диастолично. Това са новите директиви, които бяха публикувани в списанието Hypertension на American College of Cardiology.

Те ще бъдат представени на годишната конференция на Американската кардиологична асоциация, която се провежда тази седмица в Анахайм, Калифорния. Кардиолозите смятат, че сърдечно-съдови усложнения могат да възникнат дори и при налягане 130/80. Така те обясняват необходимостта от въвеждането на новата дефиниция, която ще промени и критериите за лечение.

Новата дефиниция, която първата променена от 2003 г., означава на практика, че 46% от пълнолетните американци ще бъдат считани за хипертоници, докато досега 32% влизаха в тази категория. Хипертонията е втората причина за сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти, след тютюнопушенето, което е на първо място. Все пак лекарите не препоръчват непременно приемане на лекарства при налягане от 130/80, уточнява БГНЕС.

„Това по-скоро е като жълта светлина, която ви показва, че трябва да свалите кръвното си преди всичко без лекарства, а чрез промяна на начина на живот“, казва д-р Пол Уилтън – проф. по епидемиология във факултета по хигиена и обществено здраве „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Като мерки в тази посока, той посочва намаляване на телесното тегло, повече движение, по-здравословно хранене, избягване на солта, алкохола, цигарите и стреса.

Добави коментар