Хроничната умора

139
Хроничната умора

17 млн. души страдат от нея

Стресът и забързаното ежедневие често водят до преумора. Нерядко обаче двата почивни дни се оказват недостатъчни, за да си отпочине тялото, а и психиката. Така натрупваното напрежение води до хронична умора.

Според проучванията около 17 милиона души в световен мащаб страдат от нея. Умората може да бъде толкова тежка и тягостна, че да възпрепятства изпълнението на елементарни всекидневни дейности. Работният процес се превръща в истинско изпитание за организма, намалени са и комуникационните способности на човека.

Хроничната умора има множество симптоми. Те могат да ни застигнат внезапно или да се развиват в продължение на седмици или месеци, предупреждава TВ7. Ако често изпитвате усещането за отпадналост, ако се разсейвате често и лесно губите концентрация, ако имате проблем с краткосрочната памет и имате чувство за обърканост – то вие проявявате първи симптоми на хронична умора.Картината допълват – честото главоболие, болките в гърлото, повишената температура, мускулни и ставни болки, които обаче не се дължат на заболяване или травма. Един от най-ярките признаци на преумората също така е и непълноценният сън . Ако заспивате трудно или пък независимо от това колко сте спали, се събуждате неотпочинали и уморени – тялото ви дава сигнал.

Чувството за слабост и неразположение след леки физически натоварвания също е чест признак на прекомерното изтощение. Нерядко тялото се опитва многократно да ни предупреди, когато прекаляваме с дейност, храна или напитки, лекарства или дори общуване с определени хора.

Подсъзнанието ни има силни механизми за самозащита и изпраща към нас разнообразни сигнали. Да се научим да слушаме интуицията си и да й се доверяваме е едно упражнение, което може да ни спести множество неприятности и, разбира се, болести.

Ако проявявате признаци на хронична преумора – то значи ви е време да си отпочинете преди тялото ви напълно да откаже да функционира в зададения от вас ритъм. Не забравайте все пак, че веднъж се живее.Добави коментар