Храна срещу вируси

106
Храна срещу вируси

Как да ке храним по време на грипните епидемии?

Идва зима и все по-актуална става темата за това каква храна и напитки да консумираме, за да противодействаме на вирусите.

Според проучвания на немски учени, консумирането на 10 скилидки чесън три месеца преди грипните епидемии спасява от вирусите, заяви за Нова телевизия диетологът проф. Донка Байкова. Като вариант тя препоръча приемането на хранителни добавки с екстракт от чесън.

"Не трябва да се изключва червеното месо през зимата, но и не трябва да се прекалява с него. Този вид месо е по-богато на животински мазнини, а те потискат имунната система на организма и затова, когато прекалим с него, може да се получи обратния ефект", поясни диетологът. Сладките храни и захарта също могат да доведат до този ефект, допълни тя.Хубаво е два пъти седмично да се яде риба. За закуска пък се препоръчват пълнозърнести бисквити, овесени ядки със сухи плодове и мляко. Вечерята трябва да е два-три часа преди лягане.

"През зимата витамин С е задължително присъстващ и то в двойни количества. Именно той стимулира отделянето на имуномодулатор интерферон, който активира нашата имунна защита", обясни проф. Донка Байкова.

Относно напитките, тя посъветва да се пият поне два литра вода. За тези, които не обичат вкуса й, е препоръчителен чаят. За зимата много полезно е и червеното вино, без, разбира се, да се прекалява.Добави коментар