Хормоните на доброто настроение

216
Хормоните на доброто настроение

Те ни правят щастливи

Когато стане дума за хормони, много хора си мислят, че те са някаква неконтролируема сила, която не можем да управляваме или контролираме. Да, има хормонални таблетки, но природата си е природа и най-добре да играем по нейните правила. Хормоните, които са отговорни за доброто настроение, се произвеждат в конкретни условия, за които сега ще ви разкажем:

Серотонин

Това е най-силният “хормон на радостта”.
Как ни влияе: повишава доброто настроение, регулира биоритмите, повишава либидото и прага на болката.

Как се произвежда:
1. От продукти, които съдържат аминокиселината триптофан: шоколад, яйца, фурми, банани, пуешко месо и др. Особено полезно е, отбелязват учените от университета в Сидни, да си хапвате тези продукти вечер, защото най-бързо се усвояват през нощта.
2. Физически упражнения, фитнес.
3. По време на гледане на трилъри и филми на ужасите - защото когато сме уверени, че това не е реално, производството на серотонин се активира.
4. Когато денят е дълъг.Колкото по-малко слънчева светлина, толкова по-често възниква депресивно настроение.

Освен това, по данни на социолозите от Калифорнийския университет, хората с високо ниво на серотонин са по-активни политически. Именно заради това този хормон прави хората по-социални.

Окситоцин

Наричат го “хормон на доверието” или “хормон на прегръдката”.
Как ни влияе: Той “работи” като обезболяващо средство по време на раждането, положително влияе на лактацията, нормализира кръвното налягане, пулса, повишава прага на болката и ни помага да се борим със стреса.Изследвания показват, че след прием на окситоцин хората стават по-общителни, доверчиви и отзивчиви. Американски учени са установили, че са високи нивата на окситоцин при хора, които се занимават с благотворителност, а себичните и егоистичните имат ниско съдържание на окситоцин в организма си.

Как се произвежда:
1. По време на секс, особено при оргазъм.
2. По време на гледане на мелодрами.
3. При общуване с роднини и приятели.
4. При общуване с деца и животни.
5. Когато човек се занимава със земеделие, особено когато засажда и отглежда цветя или се занимава със социална дейност.

Ендорфин

Названието му е образувано от “морфин” и приставката “ендо”, която значи “вътрешен”. Това е своеобразен наркотик, който тялото ни произвежда при определени условия.

Как ни влияе: прави ни енергични оптимисти, повишава либидото, действа като обезболяващо, противовъзпалително и понижаващо температурата средство.

Как се произвежда:
1. По време на физически упражнения и фитнес.
2. При напрегната умствена дейност, когато човек търси и намира решение на някой проблем.
3. По време на бременност.
4. При влюбените.
5. При смях.
6. По време на секс.

Изследвания показват, че на производството на ендорфини влияе ултравиолетовата светлина, умереният студ (тонизиращото ходене по снега с боси крака или плуването през зимата), и даже броенето на пари. Така че, ако ви е тъжно, просто пошумолете малко с банкноти.Добави коментар