Хомеопатията спира алергии и синузит

504
Хомеопатията спира алергии и синузит

Шуслеровите соли тушират обострения гастрит

Вместо радост и прилив на енергия, на мнозина пролетта носи сънливост и умора, депресивни състояния и алергии. Може ли хомеопатията да ни избави и зареди със сили през пролетта? "Стандарт" потърси мнението на д-р Димитрина Атанасова, лекар хомеопат и член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.

Хомеопатията е холистичен метод, който ще ни помогне да се справим със симптомите на пролетната умора. Изборът на хомеопатично лекарство обаче е строго индивидуален, подчертава д-р Димитрина Атанасова. По думите й, когато нямаме сили, уморени сме и не можем да се справим с ежедневните си задължения, солите на д-р Шуслер са много подходящи.

"Това са соли, които се съдържат в организма ни, но са се изчерпали по някаква причина в даден момент. Те, освен на енергийно, въздействат и на клетъчно ниво", пояснява тя. Най-добрата енергизираща и имуностимулираща комбинация според д-р Атанасова е от соли номер 3, 5 и 8. Защото тя ще стимулира имунната ни система ще окаже положителен ефект върху нервната система и психиката ни, а също така ще възстанови баланса на солите и течностите в нашия организъм.

За да има ефект обаче, трябва да приемаме тази комбинация в продължение на 2-3 седмици, като пием по 4 таблетки дневно от всяка сол 20 минути преди хранене, обяснява д-р Атанасова. Що се отнася до пролетните алергии, най-важният проблем при тях според нея е "прекомерната" реакция на организма на външния агент.

"Но именно хомеопатията е методът, с който може да се измени тази реактивност, защото атакува причините, а не симптомите на заболяването", категорична е д-р Атанасова. По думите й конвенционалното лечение с антихистаминови медикаменти и инхалаторни кортикостероиди потиска алергичните прояви, а не стимулира организма да се справи сам. Сред хомеопатичните лекарства, които ще ни помогнат в борбата със сенната хрема, са тези с извлек от кромид лук.

"Подходящи са при обилна, водниста хрема с недразнещо сълзене от очите, често кихане и дрезгава кашлица", разяснява хомеопатът. Ако водещото ни оплакване е дразнене и сърбеж в очите, ще ни избави препарат от билката очанка. Към препарат с нафталин трябва да посегнем, ако сълзенето от очите и секретите от носа са съпроводени от спастична кашлица. Когато сенната хрема се усложнява от алергичен синузит, спасението е в билката сабадила.

При целогодишен ринит или сенна хрема, при които нощем носът ни се запушва напълно без отделяне на секрет, а сутрин след събуждане имаме залпово кихане, ще ни помогне стрихиновият орех. Препаратите с пчелен произход се борят със силния сърбеж в очите и носа, а тези на основата на белодробен лишей - със стягането и тежестта в основата на носа и сухата, изтощителна кашлица нощем.

Предимството на лечението с хомеопатични препарати е, че те са абсолютно безвредни, като могат да се прилагат при бебета, малки деца и бременни, категорична е д-р Атанасова. Пролетта е и сезонът, през който гастритът ни се "обажда" най-често. Лек за обострения гастрит е комбинацията от Шуслерови соли 5, 9 и 10, защото засилва метаболизма и подобрява усвояването на веществата в стомашно-чревния тракт, посочва хомеопатът.

Според д-р Атанасова, ако хомеопатичното лечение е подбрано правилно от специалист хомеопат, то ще даде резултат независимо от кафето и силните миризми. "И все пак не е добре да прекаляваме със стимуланти, точно когато организмът ни е изтощен, както при пролетната умора например", допълва специалистът.Добави коментар