Холестеролът - изключително опасен

224
Холестеролът - изключително опасен

Наричат го "тихият убиец"

Според специалистите холестеролът е изключително опасен за здравето ни. Най-лошото е, че може дори да не подозираме каква опасност ни грози, съобщи bTV. Лекарите съветват да го изследваме поне веднъж годишно и припомнят, че стойността му може да е извън нормалните за организма граници, без да имаме каквито и да е оплаквания.

Богати на холестерол са именно свинското месо, маслото и яйцата. Последните ще бъдат масово консумирани от нас, потребителите, на предстоящите великденски празници. Затова преди да започнете да преяждате с месо и яйца на Великден, проверете колко ви е холестеролът.

Наричат холестерола "тихият убиец" – внезапно получаваш инсулт или инфаркт и едва тогава разбираш, че холестеролът ти е висок. Той е бяло мазно вещество в кръвта. Специални рецептори го улавят и вкарват в клетките за преработка. Колкото са по-изразени и колкото повече преработват, толкова по-ниско е нивото на холестерола в кръвта. Обикновено стойностите му се влияят и от генни дадености.

Има слаби хора с висок холестерол и пълни с нормален. "Свинското е с по-високо съдържание на такива съставки мазнини. В маслото и в жълтъка има много високо ниво на холестерол", обяснява д-р Александър Койчев. По думите му за хората в диапазона от 20 до 50-годишна възраст нормалните нива са между 5 и 5.6 милимола на литър.
 Добави коментар