Холестеролът е приятел

177
Холестеролът е приятел

53% от българите са с висок холестерол

Холестеролът е “приятел”, а не “враг”, само когато се поддържа в границите на физиологичните за човека стойности.

Каква е биологичната му роля в организма?

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в участие в изграждането на клетъчните мембрани; образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други. По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са: тлъстите меса, вътрешните органи (черен дроб, бъбреци), яйцата, млечните мазнини и други.

Какво представлява “добрият” и “лошият” холестерол?

Тъй като мазнините в кръвта (холестерол и триглицериди) са неразтворими във вода, те се свързват с белтък под формата на липопротеинови частици. По този начин се осъществява транспорта им до тъканите и органите.

Липопротеините с ниска плътност (Хол - ЛНП) съдържат около 70% от общия холестерол и са известни под името “лош” холестерол. Същите го транспортират от черния дроб до органите. Когато той е в наднормено количество в кръвта настъпва увреждане на съдовите стени и развитие на атеросклероза.

Липопротеините с висока плътност (Хол - ЛВП) транспортират холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните киселини същият се отстранява от организма. Следователно Хол - ЛВП не позволяват на холестерола да се натрупва по стените на артериите, поради което се нарича “добър” холестерол.

Какъв е рискът за здравето при повишен холестерол?

Повишеният серумен холестерол е основен рисков фактор за развитие на атеросклероза, която е в основата на двете най-значими хронични незаразни болести – исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест, причиняващи инвалидизиране и смърт на много хора по целия свят.

Кои са причините за повишаване на холестерола в кръвта?

- Наследствената предразположеност
- Стресът
- Нездравословното хранене
- Хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, захарен диабет и др.
- Наднорменото тегло
- Употребата на лекарства – орални контрацептиви, диуретици, глюкокортикоиди и др.
- Ниската двигателна активност
- Полът – след менопаузата при жените холестеролът нараства
- Злоупотребата с алкохол
- Тютюнопушенето
- Възрастта - след 20-та година серумният холестерол се увеличаваКак да намалим повишения серумен холестерол?

Нормализирането на серумния холестерол може да се постигне чрез промяна в начина на живот и провеждане на медикаментозна терапия.

Промени в начина на живот:

1. Холестерол-редуцираща диета

Най-често 2 седмици след започването и, тя може да намали холестерола средно с 10%. Диетата включва консумация на повече плодове и зеленчуци – най-малко 5 пъти дневно; храни с високо съдържание на скорбяла и влакнини (пърнозърнест хляб, зърнени храни, ориз, бобови храни); обезмаслено или нискомаслено мляко, млечни продукти без мазнини или с ниско съдържание на мазнини (кисело мляко, квасена сметана, извара, сирене); месо без тлъстини (пилешко месо без кожата, риба, меса, на които са отстранени тлъстините); растителни масла (царевично, маслиново, соево); по-малко готови и предварително обработени храни (кексове, сладки, бисквити); по-малко черен дроб, мозък, бъбреци и други вътрешности; по-малко яйца - не повече от 2 яйчни жълтъка на седмица (пряко консумирани или в приготвената храна).Съдържанието на мазнини в готовите ястия може да бъде намалено и чрез спазване на следните принципи при готвене: да се отстранява видимата мазнина от месото; да се ограничава количеството мазнина при готвене; да се предпочита печене, варене, готвене на скара и в микровълнова фурна, като се избягва паниране и пържене; да се поставя месото при печене върху решетка, така че мазнината да се оттича надолу.

2. Повишаване на физическата активност

Упражняването на физическа активност е необходимо условие за поддържане на нормално телесно тегло и серумен холестерол. За да бъде ефективна двигателната програма тя трябва да включва: ходене пеша най-малко 5 пъти седмично по 30 минути и физически упражнения най-малко 3 пъти в седмицата.

3. Контрол на теглото

Редуцирането на теглото на лица със затлъстяване е изключително важно за намаляване на холестерола в кръвта. Понижаването на теглото, дори в малка степен, довежда до намаляване на нивото на Хол - ЛНП.Медикаментозно лечение:

Лечението с медикаменти, регулиращи липидните нива, по-скоро допълва, но не заменя промените в начина на живот. Терапията обикновено е продължителна или за цял живот. Изборът на медикаментите се определя от лекар-специалист.

Медикаментите, които намаляват нивото на липидите в кръвта са: статини, никотинова киселина и нейните производни, фибрати и такива, които свързват жлъчните киселини. Като клас медикаменти, статините предизвикват най-голямо понижение на холестерола в кръвта. В случай, че целта на лечението не е постигната след 3 месеца лечение с един медикамент, може да се включи втори препарат. При добро спазване на лечебната програма максималното понижаване на ЛНП се постига в рамките на 4 до 6 седмици от началото на лечението.

Необходимо е да се знае, че повишеният холестерол се нуждае от постоянен контрол посредством диета и медикаментозна терапия. Прекратяването им довежда до бързо повишаване на холестерола и възвръщане на риска от съдови нарушения, съществували преди началото им.

53% от българите - с висок холестерол

Един от основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания е наличието на висок холестерол. Това е и основната причина, поради която се стига до инфаркт и инсулт. За да се намали този риск, Европейското кардиологично дружество препоръчва холестерола, и по-специално „лошия“ холестерол да бъде под 3,0 ммол/л. Тази стойност се отнася за здравите хора. При страдащите от исхемична болест на сърцето обаче, включително и прекаралите инфаркт и инсулт, както и при диабетици, препоръчителната стойност е под 2,5 ммол/л.

CEPHEUS е първото мащабно епидемиологично проучване, което има за цел да установи доколко се спазват горните препоръки за постигане и поддържане на „лошия“ холестерол под опасните стойности в България. В проучването взимат участие 2500 пациенти, които приемат медикаменти за намаляване на холестерола от минимум три месеца. Близо 53% от тях се определят с висок риск от сърдечно-съдов инцидент.

Още за холестерола вижте тук и тукДобави коментар