Херпангината

1285
Херпангината

Зачестиха случаите на деца, болни от нея

Напоследък зачестиха случаите на деца, болни от херпангина. Какво трябва да знаете за нея?

Какво представлява?
Херпангината е вирусно заболяване, което засяга предимно децата - най-уязвими са кърмачетата и малчуганите до шестгодишна възраст. Причинява се от вируси, които най-често се предават по фекално-орален път - тоест чрез мръсни ръце и заразена храна. болестта се проявява през топлите месеци - от май до октомври.

Какви са симптомите?
Заболяването започва със симптоми, подобни на грип - висока температура, обща отпадналост, вялост. Децата с херпангина отказват да се хранят и да приемат течности. Възможно е да имат главоболие и увеличено слюнкоотделяне.

Гърлото е силно зачервено, по него се появява обрив, който впоследствие се превръща в рани. Заболяването протича и с подуване на лимфни възли, обрив по тялото, който представлява пъпки с бистри мехурчета с течност. Заради него е възможно да бъде затруднено поставянето на диагноза, като често херпангината се бърка в варицела.Лечение
При херпангина се назначават само температуропонижаващи препарати, като не се налага прием на антибиотик. Препоръчва се чай от лайка за облекчаване на болките в гърлото, както и мехлем за външния обрив.

Как да облекчим състоянието на детето?

Увеличете приема на течности и в никакъв случай не насилвайте мъника да се храни. Всяка по-твърда храна предизвиква сериозни болки в гърлото, затова предлагайте само кашави и течни храни. Изключете от менюто му всичко солено и кисело.Добави коментар