Хепатит по плажовете

74
Хепатит по плажовете

Кални води, пълни с боклуци, се вливат в морето

Има повишена опасност морската вода край плажове около Варна да е заразена с вирусен хепатит А. Това съобщи проф. Красимир Антонов, завеждащ отделението по хепатология в Университетската болница „Св. Иван Рилски” в София. Причината е мръсотията, която се е вляла в морето след наводнението в кв. Аспарухово.

Този тип зараза, известна още като болест на мръсните ръце, се предава по фекално-орален път, посочи проф. Антонов. Твърдението на специалиста се подкрепя и от статистиката за хигиената на българи и румънци – те внасят 60% от хепатит А в Европа, съобщиха от Сдружение „Хепасист”, позовавайки се на информация от Световната здравна организация.

Срамната констатация е заради ниската ни хигиена, както и това, че не си мием редовно ръцете, обясни д-р Станимир Хасърджиев – председател на сдружението, както и на Националната пациентска организация. Хепатит С пък, който се предава по кръвен път, е един най-опасните и е на път да стане водещата инфекция на континента, каза още той, но успокои, че тя е лечима на 100 процента.

По думите му към момента съществува разработена комбинация от лекарства, които водят до успешно лечение в 98 на сто от случаите. Очаква се тези медикаменти да навлязат и у нас в през януари 2015 г., посочва вестник "Монитор"

Близо 5 на сто от българите са болни от хепатит В, а около 1.5 на сто - от хепатит С, каза проф. Антонов. Около 70 на сто от пациентите с хепатит С преди този вирус са били заразени с хепатит А. Между 300 и 350 болни от хепатит С годишно преминават през болниците за лечение, но не се знае с точност къде са останалите, а те трябва да бъдат издирени. Тези инфекции са в основата на рака на черния дроб.

Безплатни прегледи за хепатит от всички видове започват от тази седмица в пет града на страната. Те ще се осъществяват в медицинските центрове и кабинетите към инфекциозните отделения на болниците в Червен бряг, Пловдив, Кърджали, Хасково и Варна. Изследванията са в рамките на Националната информационна кампания за борба с хепатита.Добави коментар