Хапчето за глава коварно като дрога

1381
Хапчето за глава коварно като дрога

Лекуват пристрастените към аналгетици на системи в болница

"Пето хапче пия и главата не ми минава" - вероятно на всекиго се е случвало да чуе подобно оплакване. Или да се жалва, че опитите му да се изцери сам са стигнали до девета глуха. Всъщност самолечението, дори и на нещо привидно тривиално като главоболието, е едно от най-вредните неща, които може да си причиним.

"В момента дори обучаваме джипита и фармацевти какво да предписват на пациентите в подобни ситуации, ако те не искат да посетят невролог", разказва проф. Иван Миланов, шеф на болница "Св. Наум". В самото лечебно заведение пък има кабинет по главоболието, където могат да ви поставят точната диагноза. И, както се казва, да ви спестят доста главоболия.

Безобидните хапчета за глава, които мнозина пият като бонбони, често водят до пристрастяване, разказва проф. Миланов. Аналгетиците, които гълтаме за щяло и нещяло, могат да ни докарат до зависимост, не по-малко страшна от всяка друга. Всъщност през цялото време, докато пием таблетките и си въобразяваме, че помагат, може да имаме мигрена, която се лекува със съвсем други илачи.

"Имал съм пациенти, които стигат до 15 хапчета на ден, но предпочитат да се самолекуват с години, вместо да отидат на доктор", разказва проф. Миланов. "Това, че може в същото време да имаш тумор, който да остане неоткрит, е рядко срещан вариант. Лошото е обаче, че след това трябва да се справяме с лечение на зависимост.А тя е много страшна - освен всички симптоми на отнемане, които ги има и при другите видове пристрастяване, пациентите получават и изключително тежко главоболие". Обикновено, за да изцерят лекоманите, ги затварят от три до пет дни в болницата, като им дават антидепресанти и им вливат разтвор във вените. Но никакви хапчета! Плачат, вият, но до петия ден се оправят и може да лекуваме истинската причина за болките им", разказва професорът.

Най-често "виновникът" за зверските страдания се оказва мигрена, твърди проф. Миланов. Негова 40-годишна пациентка, например, разказала "Докторе, от 20 години се лекувам с таблетки". Всъщност, явно още на 20 е развила коварната болест, която в минали времена се е смятала за "аристократично заболяване".

Най-често от мигрена страдат жените - почти два пъти по-често от силния пол. Кажи речи, всяка пета от дамите има това заболяване, което обикновено се предава по наследство. Става дума за нарушена възбудимост на невроните, което обикновено се предава от майка на дъщеря. Това е свързано с нивата на серотонин в мозъка и има специални лекарства, които атакуват точно болковите рецептори. Мигрената обикновено не се установява с изследвания - дори обратното, ако я имате, резултатите от изследванията ви не трябва да показват нищо извън нормата.

Симптомите обикновено са болка в едната половина на главата, придружена с повръщане. Болните от мигрена трябва да лежат на тъмно, докато страданието им отмине, разказва лекарят. Има обаче и лекарства, които служат за своеобразна превенция - ако човек ги пие достатъчно дълго и редовно, пристъпите намаляват. Тези медикаменти потискат обратния захват на серотонина и разреждат пристъпите, ако се пият всеки ден, пише вестник "Стандарт".

Някои от дамите пък страдат само от менструална мигрена - тя обикновено се появява в дните около цикъла, а през останалото време кротува. Най-честата болка, която ни мъчи обаче, не е мигрената, а т. нар. тензионно главоболие, при което става дума за болки в мускулите на главата. Обикновено в такива моменти тя ни стяга "като каска", нерядко страда и вратът. Тензионното главоболие е виновно за страданията ни в около 60 на сто от случаите. Най-често негови жертви са хората, които работят на компютър, както и служителите, които общуват с други хора - например на гише или рецепция.

Обикновено то се лекува с нестероидни противовъзпалителни средства, разказва проф. Миланов. Той, между другото, развенча и мита, че главоболието може да издаде високото кръвно. Обикновено при качване на кръвното главата боли само в началото, когато границите рязко се променят. След това не разчитайте болката в тила да издаде, че отново сте увеличили налягането - понякога това може да ви подведе много коварно.Добави коментар