Халюциногенни гъби срещу депресия

771
Халюциногенни гъби срещу депресия

Учените правят допълнителни изследвания

Бихме го нарекли сензационно - новото изследване на великобритански учени, според което халюциноген, намерен в сорт гъби, може да помогне на хора, страдащи от различни психични разстройства, включително депресия, тревожност и дори пристрастяване, предаде BBC.

Изследователите все още проучват правилната доза от халюциногенното вещество псилоцибин, която да има най-голяма полза и да е с най-малък риск за здравето.

Възможно е при неправилно дозиране на веществото да се получат някои странични ефекти като параноя и загуба на ориентация за времето и пространството, предупреждават те.

Участниците в проучването показват значително подобрение при отношенията си с околните, настроението и поведението си след приема на “магическите гъби". Но след увеличаване на дозата 5.6% от тях изпитват усещане за екстремен страх, тревожност и параноя. При 33% се проявяват нежеланите странични реакции на псилоцибина.

Псилоцибинът е психоактивната съставка в “магическите гъби“. Действието й е подобно на LSD, но е значително по-слабо. Ефектите от приема на псилоцибин са доста различни: неконтролируем смях, изкривяване на картината, усещане за радост и щастие, разширени зеници, яркост на цветовете и други.

Изследователите разглеждат халюциногенното вещество като средство за лечението на хора, страдащи от депресия и тревожност, както и на хора с трудно лечими зависимости от алкохола, наркотиците и други.

Една година след началото на проучването 90% от доброволците твърдят, че поведението и отношението им към света се е подобрило значително вследствие приема на “магичните гъби“.

Изследователите не са съвсем наясно как точно работи псилоцибинът при депресия и пристрастеност и смятат да направят допълнителни мащабни проучвания в тази насока.

Всички странични ефекти от приема на гъбите са краткотрайни и не вредят на здравословното състояние, добавят учените.Добави коментар