Губим слух за две седмици от пролетни вируси

937
Губим слух за две седмици от пролетни вируси

Започва с парене в ушите, следва кървене

Губим слух за 10-14 дни от риновируси, каквито в момента поболяват българина след сезона на грипа, предупредиха вирусолози, цитирани от вестник "Монитор". Причина за временното намаляване на слуха могат да бъдат още аденовируси, метапневмовируси, риновируси и коронавируси. Всички те причиняват едно или друго заболяване, но всички с грипоподобни прояви. Особеност при тези причинители е, че те имат способността да променят генетичната си структура твърде бързо. Това е и причината, поради която срещу тях не може да бъде създадена ваксина.

Обичайно тези зарази започват с упорита и суха кашлица, придружена от болки в гърлото и хрема. В някои случаи обаче се стига до болка, шум и възпаление в ушите, които са едни от най-уязвимите части от човешкото тяло. Всъщност вирусите атакуват именно малките съдове и артерии. Затова и дори най-малката настинка, грип и дори само хрема, всичко може да доведе до усложнение“, обясняват специалистите. Те все по-често лекуват пациентите с диагноза хеморагичен отит.

Това е остро възпаление на средното ухо с кръвоизливи, които засягат слуховия нерв. Това обаче може да доведе до по-трайни увреждания. Заболяването засяга както големи, така и малки. Протича със силна болка в едното или и в двете уши, възможно е и изтичане на секрет (гноен или бледокървав). Може да се стигне до висока температура и треска. Затова лекарите сигнализират, че при първите болки и съмнения е особено важно да се потърси медицинска помощ. До 48-ия час от началото на оплакванията лечението трябва да е започнало.

Тъй като ушите са най-уязвимите части от тялото, парагрипните и грипните вируси атакуват именно малките съдове и артерии. Настинка, грип, съвсем проста хрема, всичко може да доведе до усложнение, особено до хеморагичен отит. Това е остро възпаление на средното ухо с кръвоизливи, които засягат слуховия нерв. Това обаче може да доведе до по-трайни увреждания. Заболяването няма рискови групи. То може да засегне както големи, така и малки. Протича със силна болка в едното или и в двете уши, възможно е и изтичане на секрет (гноен или бледокървав). Може да се стигне до висока температура и дори треска. Затова лекарите сигнализират, че при първите болки и съмнения е особено важно да се потърси медицинска помощ. До 48-ия час от началото на оплакванията лечението трябва да е започнало.

В някои случаи вирусите и паравирусите имат способността да увреждат нервите. Затова и след боледуване от грип или настинка ушите заглъхват, появява се шум или слухът намалява като цяло. Това състояние отминава след 10-14 дни. Когато вирусите попаднат в нерв или близо до него или стигнат до нервни клетки по кръвен път, може да последва увреждане на рецепторните клетки, включително и на слуховите. Такива състояния се диагностицират и лекуват от специалисти по уши, нос и гърло. Обикновено те предписват противовъзпалителни медикаменти под формата на капки.

Добави коментар