Грижа за зъбите срещу пневмония

127
Грижа за зъбите срещу пневмония

Възпалението на белия дроб зависи от бактериите в устата

Старателното измиване на зъбите не само предпазва от заболявания на венците, но може и да намали опасността от пневмония.

Изследването на учени от университета в Йейл установило, че промени в устните бактерии предшестват развитието на възпаление на белия дроб.

Учените изследвали 37 души в продължение на един месец. Те установили, че пациентите, които развили пневмония, преди това имали значителна промяна в "бактериалния състав" в устата си."Откритието ни може да подобри начините за предотвратяване на пневмонията в бъдеще чрез поддържането на бактериите, които живеят в устата ни", заяви авторът на изследването д-р Самит Джоши, цитиран от БГНЕС.

Найджъл Картие, генерален директор на Британската фондация за дентално здраве, заяви, че последното изследване подкрепя откритието им, че грижите за зъбите подобряват цялостното здравословно състояние на човека.

Той допълни, че зъболекарите препоръчват миенето на зъбите в продължение на две минути два пъти на ден с флуоридна паста за зъби, почистването на пространството между зъбите с помощта на специални четки и избягването на сладките храни.Добави коментар