Грижа за недоносените

294
Грижа за недоносените

При кои жени рискът да родят недоносено дете е по-голям?

Всяко десето у нас се ражда недоносено. Грижата за тези деца започва веднага след самото им раждане – поставят се в кувьози, а понякога и на командно дишане. Целта е да им се осигури близка телесна температура до тази на майчинската утроба и да бъдат опазени от инфекции.

Доц. Ралица Георгиева обясни в предаването на Нова телевизия "На кафе", че недоносените деца се раждат преди 37-ма гестационна седмица. При децата под 32-ра гестационна седмица се наблюдават значителни белодробни проблеми.

Недоносените бебета се характеризират с незрялост на всички органи и системи, а при дечицата с тегло под 1500 гр има понякога опасност от увреждане на централната нервна система.

Специалистът неонатолог доц. Ралица Георгиева напомни, че недоносените бебета се раждат с незрялост и на имунната система. Това налага да се провежда често лечение при тях с антибиотици.

При момичета, станали майки през пубертета, или жени, родили късно – след 35-годишна възраст, вероятността да родят недоносени бебета е голяма. Интересен факт е, че жени с по-нисък ръст също раждат по-често недоносени бебенца.

В САЩ първите грижи за недоносените бебета са същите като в България. Бебенцата се поставят в кувьоз и често се хранят през специална тръба. Някои от бебета се изписват с кислородна бутилка. Също така, медицинският персонал обучава майката да полага всички грижи за новороденото още в болницата.

Друг популярен метод е така нареченият метод „кенгуру", който все още не се е наложил в България и при който бебето се съблича и се поставя върху голата кожа на майката с ухо до сърцето й, за да чува биенето му. Според американските педиатри няма по-добър температурен синхрон от този между новороденото и майка му.

Добре е недоносените бебета да се проследяват не от педиатър, а от неонатолог до навършване на 1 годинка заради специфичните им проблеми и нужди.Добави коментар