Грипните ваксини задължителни?

127
Грипните ваксини задължителни?

Близо 3 млн. българи пипват вируса на грипа всяка зима

Грипните ваксини да станат безплатни за сметка на здравната каса, но да са задължителни за големи групи от хора. Те да се осигуряват за малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, както и за страдащите от рак. За това ще настоява Националната пациентска организация (НПО) пред бъдещия здравен министър, съобщи за „Монитор” нейният председател д-р Станимир Хасърджиев.

Предложението на НПО е залегнало в проектоплана за ограничаване на острите респираторни заболявания и грипа, което, заедно с тези за хепатита, астмата и онкологичните заболявания, както и диабетният регистър, отлежават в чекмеджетата вече на трети министър, подчерта д-р Хасърджиев. В посочените проектопланове са разписани мерки как чрез имунизации, безплатни профилактични прегледи и проследяване на заболелите тези диагнози могат да бъдат намалени в нашата страна по образец на някои европейски държави.

Имунизациите и профилактиката не само ще осигурят здраве и добро качество на живот на хората у нас, но и ще спестят милиони левове на здравната система за лечението на болни, посочи д-р Станимир Хасърджиев.

Вижте още: Не бързайте да сваляте температурата

Близо 3 млн. българи пипват вируса на грипа всяка зима, но едва 2% от нашенците си слагат ваксини. За разлика от нас, в Холандия срещу щамовете се боцкат 70% от населението. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е и национален консултант по микробиология. Всеки сезон най-много на континента са грипавите българи и румънци, които като нас не си падат по ваксините.

Затова Българският лекарски съюз и Националният център по заразни и паразитни болести започнаха от вчера информационна кампания сред лекарите и медсестрите за превенция на грипа. Основната част в нея е медиците да бъдат убедени да се ваксинират, като така дадат личен пример и на пациентите си, каза зам.-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов.

Цените на ваксините варират между 10 и 12 лева. Те са срещу познатите ни щамове AH1N1 „Калифорния”, познат като свински или пандемичен, който циркулира вече четвърта година. Тази зима ще върлуват още щамът H3N2 „Тексас” и един от група В. Те не са смъртоносни, но всеки един от тях може да даде усложнения, ако не се лекува навреме, уточни д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.Добави коментар