Грипните щамове тази година - Канзас, Тексас, Колорадо и Пукет

108
Грипните щамове тази година - Канзас, Тексас, Колорадо и Пукет

Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина

Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина. Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му през тази година се е забавило становището на Световната здравна организация точно кои са щамовете на грипа.

„Това е много важно, защото от него зависи доколко ще е ефективна ваксината. Стана един месец по-късно и в момента в много страни от Европа стават много по-бурни дебати и скандали, защото в нашата страна за първи път Здравната каса и Министерството на здравеопазването дават едни средства за това 10% от хората, които са на възраст над 65 години да бъдат ваксинирани, което е много добра стъпка“, обясни експертът.

Кантарджиев изрази надежда за двойно увеличение на ваксинираните. Ваксини за аптеките дойдоха, най-късно до началото на следващата седмица се очаква и личните лекари да разполагат с тях, каза той. Щамовете тази година са "Канзас", "Тексас", "Колорадо" и "Пукет", съобщи вестник Стандарт.


Добави коментар