Грипна епидемия

115
Грипна епидемия

Ще ни удари по Нова година

Грипна епидемия ще удари страната ни точно за Нова година. Това съобщи за вестник „Монитор” националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова, като се позова на прогнозата на Световната здравна организация.

По информация на Националния център за заразни и паразитни болести, както и на Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни инфекции, към момента у нас все още няма изолиран нито един случай. Специалистите обаче очакват първите заболели от инфлуенцата да бъдат регистрирани към края на октомври и началото на ноември.

От Световната здравна организация прогнозират три щама на заболяването.

От тях нито един не е смъртоносен, като испанския преди век, но някои от тях съвсем не са безобидни, ако човек не отиде на лекар веднага, самолекува се, с отслабнал имунитет е или пък страда от някакво хронично заболяване, не скри националният консултант проф. Кожухарова.

Тази година най-много ще ни мъчи познатият от миналата зима Калифорния АH1N1, наричан от медиците още пандемичен, но добил популярност в Европа, САЩ и Канада като свински. Освен него в нашата страна ще боледуваме още от грип от щамовете H3N2 А Пърт и Бризбейн, които са познати в България от години.
По думите на проф. Мира Кожухарова това обаче съвсем не означава, че те са безобидни и трябва да прибягваме към самолечение.

Експертите са категорични, че свинският грип ще покосява, както и през миналия сезон, най-вече млади хора и такива в работоспособна активна възраст, които нямат достатъчно изграден имунитет през годините от преболедуван грип от други щамове.
За разлика от тях обаче възрастните хора над 65 и страдащите от хронични заболявания като астма, прекаран хепатит и алергии, свързани с дихателната система, както и страдащи от сърце, ще си патят най-вече от Н3N2 А Пърт.Добави коментар