Грипна епидемия в повече от половин България, почина бебе

1004
Грипна епидемия в повече от половин България, почина бебе

Не е доказано, че детето е било болно от грип

Грипната епидемия вече обхваща повече от половин България. Към картата от днес се прибавят Кърджали и Видин. Така общо 16 области на страната са обявили извънредни мерки заради грипа.

Спират се учебните занятия, женските и детските консултации, свижданията в лечебните заведения, плановите операции и профилактичните имунизации. 902 училища са затворени. Очаква се епидемия да бъде обявена и в София-град, съобщава Дарик радио.

Препоръките на лекарите са при грипна епидемия да се ограничават социалните контакти, да се избягва събирането на много хора в затворени пространства. Болните с висока температура и признаци на грип в никакъв случай да не провеждат самолечение.

Междувременно, момче на една година е починало от усложнение от вирусна инфекция в Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен, потвърди говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков. Детето е докарано вчера около 1.30 ч. в изключително тежко състояние с дихателна недостатъчност - състояние, почти несъвместимо с живота, поясни той.

Екипът на проф. Ваня Недкова се е борил за живота му около 15 часа, но не е успял да го спаси, съобщава вестник Стандарт. Според лекарите, инфекцията се е развила мълниеносно. Не е доказано, че детето е било болно от грип, каза Цветков.

Добави коментар