Грипът удря всеки пети

37
Грипът удря всеки пети

Поваля 1.5 млн. души, разнася се и само с говор

Всеки пети българин става жертва на тежкия вирус, който върлува от Коледа насам. Очаква се грипът да повали 1.5 милион души, като в момента 11 области са в грипна епидемия. Това съобщи за „Монитор” главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По данни на европейската централа по грип и респираторни инфекции тази година грипна епидемия е между 2.5 и 3 пъти по-интензивна във всички страни на континента спрямо предходната. В България се очаква тя да отшуми в края на януари – началото на февруари. Утешителното е, че инфекцията не дава много усложнения и не протича много тежко, увери д-р Кунчев.

По думите му епидемията у нас в момента е типична и с нищо не е по-страшна от тези през миналите години. Най-интензивно човек отделя вируса в първите 1-2 дни, като това не става само за кихане и кашляне, а и за обикновен говор, разясни главният здравен инспектор, цитиран от вестник "Монитор". Малка е вероятността повалените веднъж от грипа да го повторят, тъй като организмът изгражда имунитет срещу същия щам. Ако имунната система е много увредена обаче, грипът може да се прекара отново.

Настинката протича по-леко, докато грипът удря целия организъм - болки в мускулите, голяма отпадналост, висока температура. Над 90 процента от усложненията на този грип е бронхопневмония, поясни още д-р Кунчев. Този сезон у нас върлуват предимно „Хонгконг” и „Калифорния”, щамовете са стари и имаме към тях изграден известен имунитет дори без ваксини. По думите на д-р Кунчев обаче, в 50% от пробите с щам „Хонгконг” са с изменения. Този нов подщам е наречен „Болсано”, но по думите на държавния здравен инспектор ваксините, сложени през есента, предпазват и от него.

В огромна част от случаите грипът си протича като чисто вирусно заразяване, а антибиотикът няма никакво място и може да ни навреди. Малки, затворени, непроветрени места са най-опасни, там е най-лесно да се заразите. Всичко, което ни помага да се чувстваме добре и да сме в тонус, помага и за грипа. Важно е да си стоим вкъщи, за да избегнем тежко протичане на усложнения. Също така трябва да преодолеем този егоизъм и да не заразяваме другите, съветва главният държавен здравен инспектор. Очаква се от следващата седмица първите засегнати области да започнат да излизат от епидемията.

Възможно е да се удължи грипната ваканция, но не в цяла България, каза още д-р Кунчев. Ситуацията била много различна в различните области и всичко зависело от решенията на регионалните здравни инспекции на място. Независимо че традиционният грип започва да отстъпва, епидемиолозите са нащрек щамът на птичия грип да не се кръстоса с човешкия. Това е възможно и затова сме предупредили джипитата от засегнатите области, където заразата по птиците върлува, да изпращат проби от пациентите си в референтната лаборатория по грип и остри вирусни инспекции, каза още д-р Ангел Кунчев. Това са област Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София – област, Стара Загора, Варна, Бургас и Ямбол.Добави коментар