Грипът си отива

70
Грипът си отива

70% от пневмониите тази година са поразили децата

През последната седмица има два пъти по-малко случаи на заболели от грип, съобщават от здравното министерство. Според епидемиолозите причина за това са по-скоро многото почивни дни, отколкото рязкото застудяване.

Все пак висока е заболеваемостта в областите Монтана и Шумен. Грипна епидемия продължава да има само в Стара Загора. Макар случаите да намалят, епидемиолозите са предпазливи с отмяната на епидемията. Тази година в областта 8 души са починали от усложнения след грип, посочва bTV.

Втората вълна от грипа в Старозагорско засегна в по-голяма степен младите хора. Характерни за тази година са честите усложнения след грип - бронхитите и пневмониите.

Близо 1500 случаи на пневмония са регистрирани през отиващата си зима в региона, голяма част от тях са свързани с грипа. Епидемията и тази година е взела своите жертви.

„Това, което сме получили като информация, е, че осем души са починали от пневмонии, като усложнения след грип”, съобщи Божидара Кайрякова Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

70 процента от пневмониите тази година са поразили децата. Според специалистите навременното лечение е решаващо в такива случаи. „Да не подценяваме простудните заболявания, да търсим своевременно лекарска помощ, за да може да се провежда адекватно лечение”, съветва д-р Карякова.

Все пак, с идването на пролетта, грипът вече си отива. Според специалистите вече има тенденция към намаляване и вероятно към края на седмицата ще бъдат отменени всички противоепидемични мерки.Коментари

Коментар: 4
1zqjjn'"(){}:/1zqjjn;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjjn'"(){}:/1zqjjn;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар