Грипът съкращава живота

163
Грипът съкращава живота

Всеки прекаран вирус отнема по една година

Нивото на заболеваемост на горните дихателни пътища от инфекции през този сезон от годината винаги нараства силно.

Според изчисления, направени от британски учени, цитирани от Би Би Си, всеки прекаран грип намалява живота ни с поне година.

Грипът и настинката не трябва да бъдат лекувани с едни и същи средства и затова трябва да се различават симптомите на двете заболявания, съветва woman.bg.

Грипът е съпроводен от треска, потене, силно главоболие (в слепоочията и областта на очите), виене на свят, ставни болки. За 2-3 часа температурата може да достигне 39 и повече градуса. Всички тези симптоми се проявяват рязко и бързо нарастват.За разлика от бързо развиващите се симптоми на грипа, за настинката (едно от общите респираторни вирусни заболявания – ОРВИ) е характерно плавното начало на болестта. Общото състояние е удовлетворително, интоксикацията на организма – по-слаба. Температурата на тялото рядко се повишава над 38 градуса.

При ОРВИ е възможен дискомфорт в областта на гърдите, суха кашлица. При грип кашлицата, често придружена с болка, се появява едва на второто денонощие.

Хремата и запушеният нос са главен симптом при простудата, докато при грип те не се проявяват толкова ясно. Към основните симптоми на ОРВИ се отнасят зачервяването и болката в гърлото, които невинаги се проявяват през първите дни при боледуване от грип.

Чест симптом за грипа е зачервяването на очите, докато при ОРВИ това се наблюдава само при наличието на бактериална инфекция.Добави коментар