Грипът при децата

196
Грипът при децата

Да разпознаем симптомите и да ги облекчим

Макар и безобиден наглед вирус, всеки грип носи повишен риск за крехкия детски организъм. В условията на грипна епидемия всички сме застрашени, но най-често жертви на болестта стават децата. Как да разпознаем симптомите на грипа и да се справим с него?

Симптомите
Грипът се различава от обикновената настинка по това, че развитието на болестта протича много по-бързо. Налице са висока температура, втрисане, главоболие, болки в мускулите и ставите, отпадналост и запушен нос. Обикновено се появява и сълзене на очите, напукване на устните и обилно потене.

Да облекчим състоянието
Първата и най-важна задача е да свалим температурата - особено ако е над 38 градуса. Добре е да не прегряваме помещението, в което се намира детето, да го проветряваме често, както и да повишим влажността в него. Нека малчуганът пие много течности със стайна температура, почива на легло и приема по-течни храни.

За да помогнем на организма му да се пребори по-бързо с грипа, можем да даваме течен витамин С, както и много пресни плодове и зеленчуци. За засилване на имунитета помага и медът. Храненето обаче трябва да става само пожелание, а не насила.Особено важно е да заведете детето на педиатър, дори състоянието му вече да се подобрява. Грипът носи след себе си много усложнения и трябва да се уверите, че сте ги избегнали. Освен това педиатърът може да изпише и хомеопатичен продукт - съществуват такива, които значително облекчават симптомите при грип.

За да не ни повтори
Детският организъм бързо губи от имунитета си след прекарана болест. Затова не е добра идея детето веднага да тръгва на детска градина или училище. Възможно е то отново да стане жертва на вируса или на друга болест. Избягвайте да го водите на обществени места, където се събират много хора и засилете личната хигиена.

Забележка: Ако детето е под една година, незабавно се консултирайте с лекар!Добави коментар