Грипът поваля за два часа

37
Грипът поваля за два часа

Развива се за изключително кратно време

Грипът поваля мълниеносно. Развива се за изключително кратно време. Само за 2 часа напълно здрав човек получава симтомите: температура, силни болки в мускулите и в ставите, главоболие или суха непродуктивна кашлица. Това обясни пред Канал 3 проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

За епидемия от грип е рано да се говори. Не само у нас, но и в цяла Европа разпространяването на болестта закъснява. Но въпреки това епидемията се очаква да започне още този месец, а пикът й да е в края на февруари, посочва вестник Стандарт.

Първите 10 случая на заразата вече са факт. Те бяха регистрирани в Бургас, където 2 тригодишни деца заболяха от щама H1, познат още като "Бризбейн". Преди Коледа бяха установени и 2 случая на грип от типа Н3 "Канзас" в столицата – отново сред деца – на 7 и 13-годишна възраст. Навръх Нова година още 2 деца от София – на 4 и 12 години, бяха заразени със свински грип и друг, познат като "Виктория". С това старата година приключи, а още на третия ден от 2020-а бяха установени 3 случая на грип – отново в София и един, потвърден като свински грип, в Бургаска област.

"Лично аз не съветвам като вдигнеш температура и се разболееш, да тръгнеш по тролеите и да се разхождаш, или да вършиш "важна работа". Когато целият народ почива по празниците нямаше толкова спешна работа, а в момента, в който се разкашлят, вдигнат температура, и тръгват да вършат "неотложните" си задачи, коментира проф. Кантарджиев.


Добави коментар