Грипът не е изненада

102
Грипът не е изненада

Не е късно за поставянето на ваксина

Минаха две вълни на респираторни инфекции, което обикновено става в този период на годината. Възможно е да има още една или две инфекции, докато се стигне до реалната грипна епидемия, която е нормалната за сезона. Това заяви по Бтв главният санитарен инспектор Ангел Кунчев.

Относно скорошни публикации в медиите, че лекарите са били изненадани от вируси като „Брисбейн”, Кунчев заяви, че това не е така, а става въпрос за гипен вирус, какъвто се среща през цялата година при отделни хора. За него е характерно, че няма потенциала да предизвика цяла епидемия.

„Хората вече са свикнали, че всяка година сме свидетели на сезонна грипна епидемия. Много рядко се случва – веднъж на 10-15 години, епидемията да е много слаба. Така че това не е изненада, не са изненада вече и вирусите, защото при така създадената система за наблюдение и проследяване на циркулацията им през цялата година, ние знам какво става в Южното полукълбо, знаем и какво ще дойде в Северното”, успокои главният санитарен инспектор, уточнявайки, че тази година няма промяна в грипните щамове.Относно свинския грип

Кунчев заяви, че се надява да няма паника, защото тя много пречи на работата на лекарите. Той призна, че преди време световната общност е била много уплашена от разпространението на щама, тъй като той е засегнал младите хора и бременните жени, но сега няма особени причини за тревога.

Тези, които са изкарали свинския грип имат имунологична памет, която ги предпазва до някаква степен, но не на 100%, тъй като с течение на времето имунитетът пада, а много зависи и от състоянието на организма, посочи Кунчев.

Той разясни още, че има ваксина за свинския грип, която е свободна на пазара, тъй като не е включена в задължителния имунизационен календар.

Какво да правим, за да се предпазим от вируси?

Важно е да се поддържа много добро състояние на организма – чрез хранене, спорт, поддържане на добър тонус и т.н.

Кунчев обясни, че имунитетът е много фина част от организма, която лесно може да бъде разклатена с диети и неприемане на достатъчно белтъци.Не е късно за поставянето на противогрипна ваксина

„Практиката показва, че най-добрият период за нея е октомври-ноември. Ако има период от 20-ина дни преди появата на епидемията, това е достатъчно, тъй като първите антитела в организма се появяват около 10-ия ден”, посъветва Кунчев.

Хората обикновено са недоволни, че въпреки поставяне на ваксината хващат по някои респираторен вирус. Това обаче е нормално, тъй като ваксините са предназначени само за определени щамове, но не може да покрие целия спектър от десетки видове.

Спряха ли хората самолечението?

Наблюдава се известно намаляване на ползването на антибиотици без лекарско предписание, което е положителна тенденция. Повишава се интересът към антивирусните препарати, но не бих посъветвал хората да ги препоръчват на свои познати, особено ако са им специално предписани от лекар, посъветва на финала гостът в предаването.Добави коментар