Грипът е най-заразен преди вдигане на температурата

615
Грипът е най-заразен преди вдигане на температурата

Като важен белег, че човек наистина е пипнал щама, са болки в мускулите и внезапна отпадналост, дразнене на очите от светлината, а при пушачите и нежелание за цигара

Грипът е най-заразен преди вдигане на температурата. Това съобщи националният консултант по микробиология и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Това е моментът, в който заразеният вече служител все още ходи на работа, киха, кашля и разболява колегите си, допълни специалистът.

Проф. Кантарджиев припомни, че към момента в нашата страна са изолирани два щама на грипа. Той коментира, че човек може да се разболее от капчиците във въздуха, останали от кихавицата на болен. Затова той препоръча помещенията, особено служебните, да се проветряват добре, тъй като вирусът оцелява извън човешкото тяло не повече от три часа. Затворените зали и офиси през зимата той окачестви като инкубатор на зарази.

Проф. Кантарджиев заяви, че мръсният въздух също намалява имунитета на дихателните пътища. Той припомни, че симптомите на грипа са висока температура, болки в гърлото, тежест в гърдите и суха кашлица.

Като важен белег, че човек наистина е пипнал щама, са болки в мускулите и внезапна отпадналост, дразнене на очите от светлината, а при пушачите и нежелание за цигара, посочва вестник "Монитор".

Добави коментар