Грипът дойде

127
Грипът дойде

Изолираха щамът "Бризбейн" у нас

Първи случай на грип в България за този сезон - по лабораторен път у нас е изолиран щамът "Бризбейн", но засега опасност от епидемия няма. Въпреки това, пред лекарските кабинети е пълно с пациенти с простуди.

За предепидемична обстановка още категорично не може да се говори. Факт е обаче, че влизаме в сезона на зимните вируси, включително и на грипа. От Националната референтна лаборатория по остри респираторни заболявания са доказали заразата. Това е станало, след като изследването е било поискано от болница, в която са лекували пациент с усложнения.

Иначе пред лекарските кабинети, в масовия случай, се срещат хора с леки простудни заболявания и с обичайните оплаквани и симптоми, съобщава bTV.В 18-та поликлиника в София с обичайните оплаквания - хрема, болки в гърлото и температура, пред лекарските кабинети чакат не малко хора. За сега обаче няма симптоми за грипна вълна, успокояват личните лекари.

„Обичайно, 2-3 дни с прием на капки и общосимптоматични лекарства и витамини това нещо отминава”, успокои д-р Атанас Пелтеков. Сезонът на зимните вируси обаче вече е открит в аптеките.

Голяма част от пациентите с простуди първо търсят съвета на фармацевтите. В някои случаи обаче пациенти и аптекари нарушават закона и посягат директно към антибиотиците.

Д-р Пелтеков предупреждава, че приемът им трябва да става само по лекарско предписание. Според лекарите ваксините могат да ни спасят от усложнения и неприятни обиколи по лекарските кабинетиДобави коментар