Грип погуби дете

129
Грип погуби дете

Сърцето му не издържало, лекари се борят за живота на възрастен мъж в реанимация

Грипът взе жертва и в Добрич. Дете на година и 6-7 месеца е починало от усложнения след грип. Трагедията почернила семейство в края на седмицата. За "Стандарт" директорът на добричката болница д-р Красимир Николов разказа, че детето е пристигнало много късно в Спешното отделение със сериозна пневмония. То веднага е било прието в реанимация.

"Детето при приемането е било в тежко състояние и веднага колегите са започнали да го реанимират. За около час-два състоянието му се е подобрило, но впоследствие е настъпило рязко влошаване и въпреки усилията на екипа, е починало", обясни медикът. При направената аутопсия на момченцето е установено, че септично състояние е довело до силно увреждане на белия дроб, получило е и оток в мозъка и смъртта е настъпила от спиране на сърдечната дейност.

В момента с усложнения от грипния вирус в реанимацията е мъж от Балчишко. Той е на възраст 60-65 години, като едва 5-10 на сто от белия му дроб функционира и е на апаратна вентилация. "Шансовете му за оцеляване са 50 на 50, като за да сме сигурни, че ще оздравее, трябва да минат поне 3 денонощия", каза още д-р Николов.

Той призова своевременно да се търси лекарска помощ, тъй като грипният вирус за кратко време развива сериозни усложнения. "Най-уязвими са малките деца и възрастните и затова при температура от 38-38.5 градуса най-добре е да потърсят педиатър за децата и пулмолог за възрастните, а не да се лекуват у дома с бабини рецепти или хомеопатични препарати, защото в един момент медицината и лекарите сме безсилни", казва докторът.Добави коментар