Грешки, които правим при настинка

438
Грешки, които правим при настинка

Често срещани грешки, които пречат да се отървем от настинката

Германското списание Focus изброява често срещани грешки, които пречат да се отървем от настинката. На първо място в списъка на нарушенията е злоупотребата със спрейовете за нос. "Ако се използват твърде дълго, те могат да увредят лигавицата на носа и дори да предизвикат пристрастяване", обяснява списанието.

Лекарите препоръчват да не се използват спрейове за повече от една седмица: в противен случай лигавиците "свикват" с обичайната доза, което заплашва с хронична хрема и пристрастяване. Подчертава се също, че е важно спреят да се отстранява от носа след издухване преди следваща употреба, а флаконът трябва да се избърсва, за да се избегне внасянето на бактерии в носната лигавица.

Следващата грешка е твърде бързото понижаване на температурата с помощта на медикаменти. "Топлината помага на имунната система да се справи по-добре с патогените. По-високите температури ускоряват необходимите защитни реакции", се казва в статията, цитирана от Darik News.

Авторите призовават температурата да не се понижава под 38 градуса при децата и под 38.5 градуса при възрастните. Не бива също да се лишавате от отдих при настинка. В публикацията се отбелязва, че приемът на лекарства често води до чувство на облекчение, което ви кара да бързате и да се върнете към делата си.

Трябва да се лекувате и никога да не се връщате към спортни дейности, докато не се възстановите напълно. Четвъртата грешка е да отидете на сауна. Противно на общоприетото схващане, тя не облекчава симптомите на настинка, а само обърква терморегулацията на организма. Затова сауната може да се посещава само за предотвратяване на заболяването, а не за неговото лечение.

Добави коментар