Гостите носят 38 млн. бактерии

182
Гостите носят 38 млн. бактерии

Днес всеки от нас е по-лесна жертва за безобидни за прадедите му микроби

Идеята да поканите приятели в дома си е супер, стига да не ви хрумва в разгара на епидемия. Науката е категорична: събирането с мили на сърцето ни хора ни прави по-здрави. Но не по социалната причина, която са ни втълпили лайфстайл изданията. Според учените отварянето на дома за външни хора в добро здраве е естествен начин градският човек да предпази имунитета си от залиняване.

Всеки гост, посетил дома ни за час, носи със себе си милиарди микроскопични организми, а около 38 милиона от тях остават в жилището ни и след като си отиде. При нормални обстоятелства количеството е недостатъчно да ни разболее. Но стига за активирането на защитните сили на организма и изработване на устойчивост срещу конкретните пришълци, убеждават учени от Чикагския университет, цитирани от вестник "24 часа".

Колкото по-разнообразни са контактите с чужди бактерии, толкова по-тренирани стават имунните ни клетки да се справят с подобни организми в движение. Това става все по-ценно качество на фона на променящия се начин на живот, който ограничава цивилизования човек от контакти с микроорганизми, които са били “познати” и затова и безопасни за хората отпреди няколко поколения. Прекаленото “саниране” на средата прави кекав модерния човек.Днес всеки от нас е по-лесна жертва за безобидни за прадедите му микроби. В минали времена хората са работили основно навън и са били постоянно заобиколени от различна флора и фауна. Телата им са били адаптирани към нормалните за такива контакти бактерии. Организмът на човека просто и естествено се е справял с бацилите и даже с времето е започнал да ги приема за приятелски.

Заради хилядолетията живот с богатото биоразнообразие на животинския и растителния свят в имунната система на днешния човек е заложено да очаква същите условия. Когато не ги открива заради свръхсанирането на средата на индустриалното общество,
имунните клетки се объркват и реагират с нещо като раздвоение на “съзнанието”.

От една страна, имунната система понякога трудно се справя с банални за миналите поколения бактерии. От друга, може да припознава като свръхопасни практически безобидни дразнители и да отговаря с експлозия от алергии, астма и сенна хрема. На практика алергичните прояви са непропорционално агресивен отговор на имунните клетки. Те се държат неадекватно враждебно към банални дразнители заради по-редките срещи с тях днес.Постоянно измиване на ръцете ни предпазва от редица вируси, но може също така да е пречка за развиване на имунитет към различни инфекции, обяснява пред “Дейли мейл” д-р Джак Гилбърт, шеф на лаборатория по еволюционна екология. Затова устройването на домашни събирания с познати и роднини в добро здраве може да е един много приятен начин да разнообразим бактериалната среда в дома си. Стига това да са отговорни хора, които ще внесат по принцип безопасни, но нетипични за личния ни начин на живот микроби.

Неочакваните за имунната ни система микроскопични гости са естествен начин да вкара в генетичната си памет код за тяхното
неутрализиране. Той ще й помогне да се пребори, ако в някакъв момент въпросните бактерии я атакуват не поединично, както при първата среща, а в по-голяма концентрация. Същият алгоритъм е от полза и за много малки деца. С колкото повече здрави животни и растения контактуват, толкова по-правилно и предсказуемо ще се развива имунната им система.

Д-р Гилбърт предполага, че разпространените социални ритуали като ръкостискането, прегръдките, целувките може да са се развили през хилядолетията като интуитивен метод за споделяне на бактериите и засилване на имунитета. Допускането на външни хора в дома има аналогичен ефект. Дори само да се поразходи в затворените помещения в жилището, без да докосва нищо, външният човек ще “освободи” около 10 милиона бактериални клетки. Напрегнахте ли се?

Вижте още: 10-те най-любими места на микробите

Въпреки заплашително звучащия брой микроскопични биологични “подаръци” няма реална причина да се скъсвате от чистене след гостите, убеждава д-р Джак Гилбърт. Още повече, че влизащите с всеки от тях микроби са толкова много, че няма усърдие или уред, които могат да ги премахнат изцяло. Разбира се, съветът веднага отпада, ако някой се окаже болнав, но още по-добре е изобщо да не каните хора, които се чувстват неразположени, уточнява специалистът.Добави коментар