Горещините разболяват децата

176
Горещините разболяват децата

Жегите донесоха настинки и стомашни инфекции

Рекордните горещини, започнали в края на юни, ускориха летните вируси, алармират здравните специалисти. Симптомите са висока температура, повръщане и стомашни проблеми, а причините - лоша хигиена и некачествена храна, съобщи bTV.

„Има засилено търсене на антидиарични лекарства, пробиотици, лекарства против повръщане, също и такива при високи температури. Препоръчваме рехидратиращи течности за възстановяване на водно-електролитния баланс на организма и загубата от разстройство и повръщане на течности”, съветват специалистите.

Най-застрашени от инфекциите са децата, затова родителите трябва да следят хигиената им и с какво се хранят. Евтините закуски, предлагани от съмнителни търговци по плажовете, могат да навредят, защото не отговарят на хигиенните норми, напомнят здравните експерти.

Разликата между външната температура и климатизираното помещение или автомобил не бива да е повече от 8 - 10 градуса, иначе може да се появят здравословни проблеми. Голям стрес е и за лигавицата на дихателните пътища такава рязка смяна на температурите. Затова често при високи температури хората се оплакват от някакъв тип хрема, обяснява д-р Ангел Кунчев.

Под душа със сапун сутрин и вечер - това не е лукс, а добра рецепта срещу летните вируси. Лекарите препоръчват и антибактериалните гелове и кърпички на алкохолна основа, за да държим "синдрома на мръсните ръце" далече от нас.Добави коментар