Горещини. Внимавайте за здравето си

407
Горещини. Внимавайте за здравето си

Жеги от над 37 градуса удариха вчера южните части на България

Жеги от над 37 градуса удариха вчера южните части на България. Температурите скочиха и в останалите части на страната и гонят рекорди. От Спешна помощ регистрират скок на сигналите за топлинни удари и съветват как да се спасим от опасностите на горещините. А за днес синоптиците предвиждат още по-топло време.

В Кресна вчера температурите приближиха 40 градуса. И оплакванията от горещото време започнаха. „Пада им рязко кръвното налягане, чувстват отпадналост, може да получат слабост в мускулите. Оттам и кръвното пада, зачервява се лицето. Има доста хора с такива оплаквания в топлините. Оказваме им първа помощ”, заяви Красимир Костов от Спешен център-Кресна.

Живакът скочи драстично и в Гоце Делчев. В следобедните часове горещината беше непоносима, но въпреки това по улиците имаше хора. „Гледаме къде е сянката, пием вода. И това е. Иначе е тежко. Тази седмица и миналата беше много горещо”, сподели един от осмелилите се да излязат навън в горещините.В столицата за последните два дни медицинска помощ заради горещото време са потърсили над 50 души. Сред тях има и спешни случаи. „93-годишна жена, която намерихме пред входа, паднала. Тя беше колабирала и при прегледа установихме, че жената е получила сърдечно-съдов инцидент с остър коронарен синдром. Затова се наложи много бърза хоспитализация и престой в болница”, заяви д-р Инна Детелинова от ЦСМП София.

Лекарите съветват хората с хронични заболявания да не спират или променят терапията си в горещите летни дни, защото това може да доведе до внезапни проблеми със здравето. На плажа обаче не трябва да се прекалява с престоя на слънце, предупреждават експертите.

Според синоптиците опасни жеги ще има и в следващите дни. В следобедните часове днес се очаква термометрите да показват между 33 и 38 градуса почти в цялата страна, предупреждава вестник Стандарт. Единствено в някои източни области ще е с градус-два по-хладно. В сила е „жълт” код за опасно високи температури в цяла Централна и Западна България. Горещините ще продължат и в четвъртък.

Лекарите съветват в такива дни хората с лабилно здраве да не излизат навън в най-топлите часове. На открито е препоръчително дрехите да са светли, да се носят шапки и слънчеви очила. Задължително трябва да се пият повече течности, но не и алкохол.

Добави коментар