Големите опасности в горещините

157
Големите опасности в горещините

Внимавайте с климатика - температурната разлика е опасна

Климатикът в помещенията трябва да е настроен на температура, която е по-ниска от външната най-много с 10 градуса, предупреждават специалисти. Смяната в градусите при излизане може да доведе и до смърт.

Тази седмица бебе на година и половина почина в град Сански Мост, Северозападна Босна и Херцеговина вследствие такъв температурен шок. Детето било изведено от автомобил, в който температурата била с 20 градуса по-ниска от външната. Лекарите констатирали, че сърцето на момиченцето е спряло.

В горещините трябва да се консумират основно плодове и зеленчуци, а до обяд да се изпиват осем чаши течност, най-добре вода, препоръчва в интервю за БТА проф. Нина Гочева, кардиолог от Националната кардиологична болница. Според нея това количество няма да натовари сърцето и бъбреците, защото дехидратацията в горещините е сериозна.

Хубаво е децата да са изпили по литър вода до 14 ч. Бебетата пък се нуждаят от други, по-деликатни дози, но пък те не излизат много навън. Родителите трябва да следят дали езикът на бебето е по-сух и тогава могат да дават повече от обичайното количество вода.Специалистът съветва в жегите да не се пият спиртни напитки, особено концентрати, като изключение е ограниченото количество бира. Количеството на бирата е индивидуално, но 300-500 милилитра е допустимо.

Бирата съдържа голямо количество калий, който е полезен за летните горещини. При потенето човек отделя голямо количество електролити, а калият компенсира тази загуба. Топлото време не увеличава риска от напиване, то се обуславя от това дали се пие на гладно или не, обяснява специалистът.

Топлината е опасна при хипертонични кризи или може да доведе до топлинен удар. Симптомите му са главоболие, отпадналост, евентуално повишаване на телесната температура. Трябва веднага да се потърси лекарска помощ, защото това не е ситуация, която подлежи на самолечение.

През летните жеги не се препоръчват мазните храни, както и по принцип. Ако хората могат да консумират основно плодове и зеленчуци, това би било най-добре, смята проф. Гочева.Айранът със сол се препоръчва за хора с ниско артериално налягане, но ако то не е предизвикано от заболяване.

Домашните любимци също не бива да бъдат забравяни в жегата. Те не трябва да се затварят в автомобилите през горещите дни, тъй като и пет минути без достъп до свеж въздух могат да доведат до здравословни проблеми, коментира за БТА д-р Марина Иванова от "Четири лапи".

Обикновено "прегряване" има, когато животните се оставят в затворени помещения с лоша вентилация, като коли или витрини в зоомагазини. Здравословен проблем може да причини и връзването на кучета със синджир, без достъп до сянка и вода.

Основната причина за проблемите е, че животните не могат да се изпотяват както хората.

Домашните любимци трябва да разполагат с достатъчно вода за пиене и да не се оставят на слънце дълго време. Ако се наложи оставянето им в колата, тя трябва да е паркирана на сянка и поне един от прозорците да е отворен леко.Добави коментар