Глаукомата дебне

107
Глаукомата дебне

Жените са по-често засегнати от глаукома от мъжете

Глаукомата се среща по-често след 40-ата година, затова след тази възраст хората задължително трябва да се подлагат на скрининг. Така ще се види какво е вътреочното им налягане, а мярката особено важи за онези, в чието семейство има близки с очната болест. Офталмолозите препоръчват да се отива на специализиран преглед поне веднъж годишно.

Жените са по-често засегнати от глаукома от мъжете, защото имат по-специфична анатомия на т.нар. камерен ъгъл (мястото, където се извършва оттичането от вътреочната течност). Представителките на нежния пол са с малко по-тесни кръвоносни съдове от мъжете, заради което дренажът на описаната течност става по-трудно. По същата причина диабетиците и хипертониците са в по-голям риск от болестта.

„Пациентите започват силно да се притесняват, когато лекарят им каже, че са с глаукома. Но те трябва да разберат, че установена рано, дълги години могат да живеят без никакви промени в зрението, стига да изпълняват изписаното лечение, да ходят редовно на контролни прегледи и да спазват препоръките на офталмолозите“, категорични са очните лекари, цитирани от вестник "Труд".

Вижте още: Глаукомата удря и на 10 г.

На едно от събитията, които се проведоха в София по време Световната седмица на глаукомата, бе съобщено, че българските пациенти с това страдание доплащат 50% от стойността на терапията си всеки месец. А това често води до прекъсване и промяна в хода на лечението.

По тази причина пациентските организации и специалистите решиха да обединят усилията си и да настояват пред здравната каса да започне да покрива напълно лечението. Според експертите трябва да се увеличи и броят на безплатните прегледи на диспансеризираните болни при офталмолозите, което ще подобри контрола на заболяването и ще осигури тяхното качествено проследяване.

А ето и няколко съвета към пациентите с глаукома:

Да не изпиват наведнъж голямо количество течности.

Да избягват продължително натоварване на очите.

Да не шофират през нощта.

Да не се заседяват дълго време в по-тъмни помещения.

Да не прекаляват с консумацията на кафе и черен чай.Добави коментар