Гъбичките ни нападат при топлина и влага

295
Гъбичките ни нападат при топлина и влага

Веднъж заселили се в тялото се развиват и множат, завземат нови територии

На топло и влажно гъбите се размножават. Това важи не само за горските, но и за невидимите за обикновеното око. Микроскопичните гъбички създават сериозни здравословни проблеми. Няма орган и система, в които да не могат да проникнат, а настанят ли се комфортно, унищожаването им трае месеци.

Обичат влажно и топло, затова се гушат в гънките на тялото. Заселват се навсякъде по кожата, където открият този уют - между пръстите, в слабините, под гърдите при жените, под мишниците. Щом навън стане топло и тялото се поти обилно, те
започват да се множат неконтролируемо и инфекциите се увеличават.

Веднъж заселили се в тялото се развиват и множат, завземат нови територии. Те невинаги са сигнал за ниска хигиена – напротив. И да се къпеш по 2 пъти на ден, няма да се отървеш от гъбичките. Напротив – понякога хигиената помага на избуяването им, пише вестник "Новинар".

Един особен вид – сапрофитите, които нормално живеят по кожата и не причиняват никакви страдания, когато е топло и се потим обилно, променят характера си и стават опасни. През лятото могат да причинят така наречения цветен лишей. Той се явява като петна по гърдите и по гърба, които са с различен цвят – първоначално са кафяви, а след това могат да станат бели. Белият цвят се дължи на киселина, която гъбичките отделят. Няма особени оплаквания освен непривлекателния външен вид, който няма как да не събуди притеснения.

Кожата става на петна като на леопард, а околните смятат, че това е заразно. Страшно неприятни и много по-чести са гъбичките по краката. Освен че задебеляват кожата и я лющят, те са причина за сърбеж и неприятна миризма

Затворени в обувки и запечатани със силонов чорап, краката не могат да дишат. Остават влажни и топли през целия ден. Това създава условия за размножаване на заразата. Заразяваме се най-често от обществени басейни и сауни. След мокри и топли процедури кожата омеква, порите се разширяват и отварят врата за заразата.

Прекият контакт със замърсения под на душовите кабини или около басейна, създава добри условия за зараза. Влажната кожа и наранените нокти са особено гостоприемни за гъбичките. Заселят ли се между пръстите, те поразяват и ноктите. А тяхното лечение е по-трудно и иска упорство.

Вижте още: Тест: Какъв е имутитетът ви

Един от 10 е с гъбички по ноктите

Онихомикозата може да засегне като ноктите на ръцете, така и на краката. Там обаче се развива доста по-често. Заразата може да порази всяка част на нокътната плочка – горния и страничния ръб или ъглите на ноктите. Ако не се лекува, може да увреди цялата нокътна плочка. Болестта я разрушава изцяло и нокътят пада.

С напредване на възрастта рискът от развитието на гъбична инфекция се увеличава, тъй като растежът на ноктите се забавя, а кръвообращението се нарушава. Широко рекламираните лекарства помагат само в най-леките случаи.

Обикновено те са допълнително средство към предписаното от дерматолог системно лечение. То е продължително и отнема 1-2 месеца. А пълно излекуване може да очакваме, след като нокътят се смени 2 пъти.Добави коментар