Физиологичната жълтеница

126
Физиологичната жълтеница

Безопасно състояние, което плаши много родители

Една от първите медицински диагнози, които младите родители чуват във връзкас новороденото си бебе, е физиологична жълтеница. И макар да плаши всички, това е нормално състояние, а не болест, през което преминават почти всички бебета. Според някои лекари физиологичната жълтеница дори има защитна функция - тя предпазва бебето от свободните радикали на кислорода.

Жълтеницата представлява натрупването на билирубин - жълт пигмент, в бебешката кожа и тъканите. Това е естествен процес след раждането, който се дължи на адаптирането на малкия организъм към външната среда.

В майчината утроба бебетата се нуждаят от много червени кръвни телца, за да извлекат кислорода от кръвта на майката. След идването си на бял свят те вече не се нуждаят от тях и те се разпадат. Получават се няколко странични продукта и билирубинът е един от тях.Обикновено организмът на бебето се справя сам с физиологичната жълтеница на втората седмица след раждането. Толкова време е необходимо на черния дроб, за да се справи с производството на билирубин в кръвта.

Въпреки че физиологична жълтеница прекарват почти всички бебета през първите седмици от живота си, най-податливи на нея са недоносените и родените с ниско тегло. Същото важи и за тези, които не се хранят достатъчно и не се изхождат често.

За да се справи бебето с жълтеница, е много важно кърменето. Коластрата има разхлабващо действие, което води до често изхождане, а именно в изпражненията се отделя натрупаното количество билирубин.

Ако все пак нивото на билирубин през първите дни от живота на бебето бързо се повишава и надвишава нивата от 20 мг/дл, тогава се налага детето да бъде подложено на фототерапия. Това е лечение чрез излагане кожата на бебето на синя светлина, която разрушава билирубина и така улеснява отделянето му.Добави коментар