Фейсбук засилва борбата срещу дезинформацията за ваксините

44
Фейсбук засилва борбата срещу дезинформацията за ваксините

Фейсбук засилва борбата с дезинформацията за ваксините, предаде Асошиейтед прес. Социалната медия заяви, че ще скрива групи и страници, които разпространяват неверни информации за ваксините, от функцията "търсене" на сайта си. Това е поредната стъпка, която Фейсбук и други предприемат, за да спре прилива от неверни информации на сайтовете на социалните медии, отбелязва АП. В четвъртък Фейсбук

Фейсбук засилва борбата с дезинформацията за ваксините, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Социалната медия заяви, че ще скрива групи и страници, които разпространяват неверни информации за ваксините, от функцията "търсене" на сайта си. ъ, отбелязва АП. В четвъртък Фейсбук заяви, че ще последва примера на световни органи в областта на здравето, като Световната здравна организация и американските Центрове за контрол и превенция на болестите, които публично идентифицираха лъжливи съобщения относно ваксините.

Асошиейтед прес коригира първоначалната си информация от 7 март, в която погрешно е било съобщено, че Фейсбук ще премахва групи и страници, които разпространяват неверни твърдения за ваксините. Всъщност, Фейсбук няма да отстранява тези групи и страници - вместо това те няма да се появяват в препоръките или прогнозите при търсене на сайта, уточни АП. Ако групи или страници разпространяват такива неверни информации, те няма да се появяват във функциите препоръки или предвиждания при търсене във Фейсбук. Рекламите с подобна информация ще бъдат отхвърляни.

Според федералните здрави служби неотдавнашният скок на заболяванията от морбили в САЩ отчасти се дължи на невярна информация, която кара родителите да избягват ваксината, допълва АП.

Фалшивата идея, че ваксините причиняват аутизъм, пръкнала се от вече опровергано изследване от 1998 г., не е започнала от социалните мрежи, но се разпространи в тях, отбелязва агенцията. Макар че общите равнища на ваксинация в САЩ остават високи, според Центровете за контрол и превенция на болестите, нараства броят на децата под двегодишна възраст, на които не са били поставени никакви ваксини. Федералната служба обяснява, че този факт до голяма степен се дължи на липсата на здравна осигуровка - неосигурените деца е много по-вероятно да бъдат неваксинирани, отколкото тези, които имат здравна застраховка.

Ваксинация срещу списък от болести се изисква, за да се посещава училище в САЩ, но 17 щата позволяват някакъв вид немедицинско изключение по "лични, морални или други убеждения" според Националната конференция на щатските Законодателни събрания.

Добави коментар