Есенно меню за повишаване на имунитета

251
Есенно меню за повишаване на имунитета

Да се предпазим от простудите

Есента, като сезон на влошаващото се време, логично е и период, в който рязко нараства броят на простудите. Затова известно правило е, че за да се избегнат настинките, кашлицата и хремата, трябва да се укрепи имунитета.

Отчасти за това помага и подходящият избор на храна – тя трябва да бъде разнообразна, за да може организмът да получава в достатъчно количество полезните за него вещества. Недостигът дори само на един витамин или минерал е достатъчен да наруши работата на имунната система.

Не забравяйте за цинка, който е особено важен за обмяната на веществата. Той се съдържа в морските продукти, яйцата, сиренето и месото.

Прекомерната употреба на захар води до отслабване на имунитета и затова бъдете внимателни към продуктите, които я съдържат. Помнете още, че натрупаните излишни килограми води до рак, диабет и други заболявания.Плодовете са важен елемент от менюто, защото са богат източник на антиоксиданти, които са полезни с това, че неутрализират негативното въздействие на свободните радикали, съветва zdrave.bg.

Не пренебрегвайте и киселото мляко. Полезните бактерии, съдържащи се в млечните продукти, са много важни за доброто храносмилане и имунната система, защото те успешно се борят с размножаването на вредните бактерии. Такива свойства притежават още лукът, чесънът и бананите.

Добре е да включите в своето меню:

- броколи – то е незаменим източник на витамин С,
- моркови и картофи – също богати на антиоксиданти и
- морски продукти – източник на селен и ненаситени мастни киселини.Добави коментар