Есенният грип застъпи летния

53
Есенният грип застъпи летния

Няма шанс той да отшуми поне до октомври

Есенен грип с температура и стомашно разстройство порази хиляди българи още преди да е отшумял летният вирус. Бързото разпространение на заразата се подпомага и от честата и рязка смяна на температурите, категорични са специалистите. Няма шанс той да отшуми поне до октомври.

Това съобщи за „Монитор” главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Причината е в циганското лято, което след краткото захлаждане и превалявания продължава от петък.

Неестествено високите температури за сезона благоприятстват развитието и разпространението на 6-7 вида ентеровируси, част от които ни атакуваха и през лятото, поясни специалистът. При младежите могат да ударят бета-клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин, и така да отключат диабет, обясни вирусологът акад. Ангел Гълъбов, но уточни, че това се случва рядко. При възрастните те могат да докарат миокардити и асептични менингити които са лечими.

Причинителите на есенния грип, който върлува сега, водят до висока температура, зачервено гърло, втрисания, обриви, гадене, болки в стомаха и продължително пребиваване във WC-то.

„Инфекцията се предава не само при контакт с болен човек, но и от замърсена храна и дори от дръжките в трамвая. Тя отшумява за около седмица”, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Ваксина срещу нея няма, до известна степен помага само добра хигиена и честото миене на ръцете, предупреди той.Добави коментар