Есенните вируси и здравето на децата

182
Есенните вируси и здравето на децата

Смяната на сезоните със скъсяването на деня и захлаждането със сигурност се отразяват на тонуса на децата

Рязкото понижение на температурите доведе до увеличение на дихателните инфекции при най-малките, съобщиха педиатри. Неблагоприятните климатични условия съвпаднаха с тръгването на детски ясли, градини и на училище, където заразите се предават по-лесно заради тесния контакт между децата.

Дихателните вирусни инфекции, които протичат с усложнения, носят много неприятни изненади за неподготвените родители. Много често те започват умерено остро - с температура около 37.8-38 градуса, суха кашлица, зачервено гърло и не много силно изразена отпадналост. Възможно е детето да запази относително добър тонус и апетит. Сухата кашлица е симптом, който трябва да изостри вниманието на родителя, особено ако е спастична. При определени условия тя може да предизвика бронхоспазъм, който е свързан с дихателна недостатъчност.

Друг насочващ симптом са промените в гласа - ако той спадне и стане дрезгав, има опасност в следващите 12-24 часа детето да развие ларингит. Сигурен белег за ларингит е пълната загуба на гласа, както и характерното просвирване при дишане. Ако е налице някой от тези симптоми, родителят трябва незабавно да потърси лекарска помощ, напомнят педиатрите.

Ларингитът също е потенциално опасен за дихателна недостатъчност, а в някои случаи може да се стигне и до животозастрашаващо състояние. Лечението може да изисква хоспитализация, особено ако поради липса на опит у родителите са пропуснати първите етапи на вирусната инфекция. Децата, които вече са имали ларингоспазъм или бронхоспазъм в хода на вирусна инфекция, обичайно се лекуват у дома с инхалаторни лекарства.

Съвременните деца много по-често правят респираторни усложнения при вирусни инфекции, които са свързани със свръхреактивност на дихателната система и с особености на имунната система, обясняват специалисти по детски болести.

Вижте още: Есенна антивирусна програма

Другата група детски инфекции в момента са бактериалните - основно пневмонии и ангини, каза още д-р Трифонова. Те също зачестяват с тръгването на децата в ясли, градини и в предучилищна подготовка. Лечението им изисква антибиотик, който задължително се определя от лекар. Наред с дихателните вирусни инфекции много деца все още боледуват и от инфекции, които протичат със стомашно-чревни разстройства.

От началото на септември има много деца с повръщане, диария, повишена температура, като всичко това преминава в рамките на 2-3 дни, каза д-р Жулиета Колева, педиатър с обща практика в София. Това най-вероятно се дължи на вирусите, “донесени” от децата от морските ваканции. Със захлаждането на времето обаче се увеличиха леките респираторни заболявания, обясни д-р Колева. Те протичат с повишена температура, обща отпадналост, кашлица, но в никакъв случай не в такава остра форма, както при грип. Повечето деца преболедуват в рамките на 5-7 дни, а усложненията до момента са рядкост, сочи практиката на д-р Колева.

Смяната на сезоните със скъсяването на деня и захлаждането със сигурност се отразяват на тонуса на децата, обясняват лекари. По-чувствителните имат допълнително затруднена адаптация в детската градина или в началното училище. Затова е добре да бъдат подкрепени и със средства, които улесняват справянето с новите предизвикателства.

Сега е времето и за старт на укрепващите имунитета терапии. На склонните към дихателни инфекции деца се препоръчват имуностимулиращи терапии. Изборът на най-подходящия подход е задача на лекаря. На всички деца се препоръчва допълнителен прием на витамини - най-добре в естествен вид чрез пресни плодове и зеленчуци. Особено важен в нестабилните климатични условия е витамин С, който може да се взема и допълнително към храната.Добави коментар