Есенните вируси атакуват. Как да се справим?

341
Есенните вируси атакуват. Как да се справим?

Не се подвеждайте по октомврийското лято навън - вирусите вече атакуват

Не се подвеждайте по октомврийското лято навън - вирусите вече атакуват. През страната ни преминават няколко вълни на респираторни вируси, които ни атакуват. За грип все още е рано, но симптомите са висока температура, хрема и кашлица, посочва Нова телевизия.

"Има завишаване на броя на пациентите с респираторна симптоматика, но за епидемична обстановка не може да се говори. Заболяването започва внезапно, с рязко покачване на температурата - втрисане, болки по мускулите, отпадналост. Пациентите съобщават и за болки в гърлото, след което се появява и кашлицата", каза д-р Панкова.

По думите ѝ с оглед на промяна на сезона, пациентите трябва да правят профилактика, за да се избегнат заболяванията. "Рязката промяна на времето и липсата на сън предразполага за спадане на имунитета. Акцентираме върху необходимостта от профилактика, която става с добра храна, течности и обогатяване на храната с витамини", каза още тя.

Д-р Панкова допълни, че ваксината е задължителна за всички хора с хронични, сърдечни и белодробни заболявания. Тя обясни, че вирусът може да бъде изкаран и на крак: "При млади и здрави хора това е възможно при съответния режим на живот и на труд - между 3 и 5 дни. Хубаво е да си вземем почивни дни, ако е възможно“. В началото на ноември се очаква и грипната вълна, допълни още д-р Панкова.

Добави коментар