Епидемията се разраства

106
Епидемията се разраства

Затворените училища са 173

Заболелите от грип продължават да се увеличават. Епидемия бе обявена вчера в Бургас, Шумен и Луковит. В областите Монтана и Стара Загора, в общините Ихтиман, Долна Баня, Пазарджик, Пещера и Самоков вече бе обявена такава. Пред епидемия е и София-област.

В Шумен болните са достигнали 260 на 10 000 души за миналата седмица. Болните ученици обаче не са надхвърлили 30 процента, за да се обяви грипна ваканция. Въпреки това опашките пред медицинските кабинети в учебните заведения не са малки.

Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма. От здравното министерство отново съветват при симптоми на грип пациентът да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.В 173 училища в страната от вчера не се учи, като от тях в 129 няма учебни занятия заради заболеваемостта от грип сред учениците, съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Той уточни, че от тези 129 училища, 22 са в Пазарджик, едно в Плевен, както и 106 - в София-област.

В останалите училища - до 173, няма учебни занятия заради влошени пътни условия или заради температури в класните стаи, по-ниски от необходимите 18-19 градуса, съобщи bTV.

Здравното министерство е осигурило необходимите антивирусни препарати. Те са безплатни и се получават от личните лекари. За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена.Добави коментар