Епидемията се разраства

35
Епидемията се разраства

Вече обхваща цяла Западна Европа, засяга най-често жени

Епидемията от хранително отравяне се разраства и вече обхваща цяла Западна Европа. Утре ще станат ясни резултатите от пробите, взети от испанските биокраставици, за които се смята, че са основен причинител на бактериалната инфекция.

Расте броят на заразените, които са пътували до Германия, посочва bTV. След Германия, където починаха вече 10 души, заразата бързо се разпростира и в останалите европейски държави.

Втори случай на заразяване с бактерията Ешерихия коли е открит в Швейцария. Във Франция има три подозрителни случая на хранително отравяне,25 в Швеция, седем в Дания, три във Великобритания, два в Австрия и един в Холандия.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията обяви, че това е един от най-големите описани взривове на това тежко усложнение на зараза с бактерията ешерихия коли. Необичайно е това, че бактериалната инфекция засяга предимно възрастни, и то жени. Обикновено случаи на хранителното отравяне се наблюдават при деца под пет години.

Експертите предполагат, че източникът на инфекцията все още е активен. В същото време испански краставици, заразени с бактерията, са внесени в Чехия. От днес започват инспекции в предприятието, което получило заразената пратка от германски доставчик.

Още вчера българските власти успокоиха, че у нас няма партиди от заразените испански биокраставици.

Ешерихия коли са бактерии, които обитават дебелото черво на човека. Повечето от тях са безобидни, но една част може да доведе заболявания, които дори да завършат със смърт.

Последният случай преди настоящата европейска епидемия е от американския град Уокъртън, провинция Онтарион. Там през 2000 г. водопреносната мрежа е заразена с бактерия от типа O157:H7. Тя засяга около 2000 души в и около Уокъртън и причинява смъртта на 18 човека.Добави коментар