Едва 4 на 100 души...

39
Едва 4 на 100 души...

... с противогрипна ваксина

Едва 4 на 100 души у нас се ваксинират срещу грип, което е нищожно малко за страната ни. Тази статистика съобщи проф. Мира Кожухарова, която беше лектор на обучителен семинар, посветен на профилактиката и контрола на сезонните грипни епидемии в България.

Според нея при едно четиричленно семейство поне трима от тях са приемали антибиотици през рисковия сезон. "За ваксините, като средство за предпазване от грип и от заразни заболявания, като специалист смятам категорично, че са най-доброто средство, което медицината може да предложи на хората", добави тя.

"Задавала съм си въпроса кога и от кое фармацевтичните компании имат по-голяма печалба - от ваксините или от антибиотиците", продължи проф. Кожухарова. "Уверявам ви, че консумацията на антибиотици в България е в пъти по-висока от тази на ваксините", категорична бе тя.

Съществуват, освен това и хомеопатични средства, за които се казва, че са изключително полезни и подсилват имунната система, отбеляза епидемиологът.

Необходимо е човек да си бие една инжекция и то навреме, но за съжаление тези ваксини, които са най-ефективни, според направена проверка, липсват на българския пазар, съобщи проф. Кожухарова.

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от вируси, то засяга първоначално дихателните пътища, но успоредно с тях – и редица органи и системи, припомни епидемиологът.

Разпространението им е чрез сезонни ежегодни епидемии и пандемии при определени периоди от време.

Усложненията от тях могат да доведат и до смъртни случаи. Епидемиите от грип се съсредоточават в рамките на 4-8 седмици и заболеваемостта е обикновено 300 на 10 000 души.

Имунизацията срещу грип е все още подценявана практика в много страни по света. В развитите страни причината е недостатъчна и недооценявана информация за сериозността на грипа, липса на подкрепа от медицинската общност и др. Някои лекари също имат резерви към имунизацията с аргумента, че имунната система се преуморявала.

СЗО излиза с решение поне половината от хората в третата възрастова група да бъдат имунизирани всяка година срещу грип до достигане през 2014-2015 г. на 75% от тях. Подобни препоръки има и от страна на Съвета на Европа от 2009 г., които трябва да се съпровождат от информационни кампании.

Най-общо - ваксинацията е основно средство за профилактика и контрол на сезонния грип, от която ние не бива да се отказваме, е мнението на проф. Кожухарова, цитирана от БГНЕС.

През 2010 г. хората над 65 г. възраст са 1 331 371 души, или 17.7% от цялото население. 75% от тях са близо милион - 998 528 души. Според статистиката потреблението на грипни ваксини у нас се равнява на около 5%, което е твърде малко.Добави коментар