Двойно повече болни от лаймска болест заради кърлежи

186
Двойно повече болни от лаймска болест заради кърлежи

За 14 дни само в София те са 7

Случаите на лаймска болест са се увеличили двойно през последните седмици, в сравнение със същия период през миналата година. Причината е ухапването от кърлежи. Това съобщи националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, който е и директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За 14 дни само в София те са 7, като по това време миналото лято са били 4, във Варна са 5, а година по-рано в този период е бил само един. Подобно завишение на развилите болестта има във всички региони на страната, съобщава вестник "Монитор".

Проф. Кантарджиев припомни, че хората се инфектират след ухапване от кърлежи. Според микробиолога това се дължи на валежите и горещото време, които са идеално условие за размножаването на членестоногите. Той посъветва при ухапване от кърлеж той да бъде свален внимателно, по възможност от лекар, като непременно се вземе антибиотик, също предписан от медик. Децата също трябва да приемат такъв медикамент, но в по-малки дози по преценка на педиатъра. Това се налага, за да се неутрализира инфекцията.

По думите му за разлика от кърлежите и лаймската болест, случаите на марсилска треска, пренасяна от комарите, тази година са нищожно малко. Най-опасната инфекция, която в момента нямаме през тази година, е западнонилската треска, характерна за съседните на България страни, каза още проф. Тодор Кантарджиев. Той припомни, че миналата година в Гърция имаше взрив от западнонилска треска, особено в северните части на страната, където от усложненията й починали около 100 човека. Националният консултант препоръча комарници, репеленти, дълги панталони и чорапи при разходки в парковете, полето и планината, като превантивна мярка срещу комарите и кърлежите.

Добави коментар