Дребната шарка се разпространява

81
Дребната шарка се разпространява

Вече има смъртни случаи в Европа

Дребната шарка се разпространява в Европа през последните две години, като най-много случаи има във Франция, защото все повече хора избягват ваксинациите.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заразните заболявания в САЩ, броят на заразените е започнал да нараства през 2009 г. след 6 години на спад. Франция е съобщила за 14 хиляди от общо 26 хиляди случая в региона, както и за 6 от общо 9 смъртни случая.

По една жертва има в Германия, Киргизстан и Румъния. 7 от загиналите са деца под 10 години, съобщи БГНЕС.

"Като цяло, основната причина за нарастването на броя на заразените и появата на огнища на дребната шарка в Европа е, че податливата част от населението не е ваксинирана", според доклада.

Дребната шарка се разпространява както сред тези, които имат ограничен достъп до здравеопазване, така и сред групи, които имат религиозни или философски възражения против ваксинациите.

СЗО предупреди през 2009 г. за тенденция към спад на ваксинациите и заяви, че като резултат избухват повече огнища на болестта. Децата в богатите страни са по-изложени на риск поради скептицизма към имунизациите или вярването, че болестта не е сериозна, защото е под контрол в западните страни.Добави коментар