Дребна шарка удари водещ антиваксърски район в Щатите

262
Дребна шарка удари водещ антиваксърски район в Щатите

От местната здравна агенция обявиха, че до момента има поне 23 потвърдени случая на дребна шарка в Портланд

Седмица след, като СЗО обяви антивакс движението за една от глобалните здравни заплахи през 2019 г., дребна шарка удари Портланд и съседния му Кларк Каунти – места с ниска концентрация на ваксинирани в Съединените щати. От местната здравна агенция обявиха, че до момента има поне 23 потвърдени случая на дребна шарка в областта и още седем предполагаеми от началото на тази година. Поне 20 от тези заболели са без задължителната ваксина за дребна шарка, съобщава bTV.

Здравната агенция публикува и дълъг списък с места, на които са ходили заразените от морбили, сред които има църкви, училища, болници, части от международното летище на Портланд, магазин на ИКЕА, както и баскетболен мач. Здравните власти съветват ако все пак гражданите се съмняват, че имат дребна шарка, да не бързат да посещават лечебните заведения, тъй като заболяването е много опасно. Трябва първо да се обадят на своя личен лекар, след което евентуално да си насрочат час за преглед.

Дребната шарка или морбили е инфекциозно заболяване, което засяга дихателната система и има характерен обрив по кожата. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път. През втората половина на XX век е въведена ваксинация против дребна шарка, която рязко снижава високата смъртност сред децата в световен мащаб. Въпреки това анти-вакс движението през последните години се свързва със зачестилите случаи на болни по цял свят.

Дребната шарка причинява около 110 хил. смъртни случая по цял свят, предимно в Африка и Азия, където ваксинацията е рядка. В Съединените щати около 2% от всички деца не са получили задължителната ваксина. В Кларк Каунти почти 8% от децата не са ваксинирани, сочат държавни данни, публикувани в “Уошингън пост”. От тях 7% не са ваксинирани поради “лични или религиозни причини”.

Заради световното антивакс движение заболеваемостта от дребна шарка в световен мащаб се е увеличила с 30%. През 2018 г. Съединените щати бяха на второ място по заболели от морбили в света.

Добави коментар