Достатъчно вода ли пие детето ви?

262
Достатъчно вода ли пие детето ви?

Децата на възраст между 4 и 10 години трябва да изпиват поне 1,3 литра дневно

Лекари бият тревога: съвременните деца изпиват едва 25% от препоръчителното количество вода дневно, което е необходимо за здравето на организма.

Учени от Англия са анализирали информация за деца на възраст от 11 до 18 години. Данните са събрани в хода на национално изследване на качеството на хранене UK National Diet and Nutrition Survey.

В хода на проучването става ясно, че средностатистическият ученик изпива само по 453 милилитра чиста вода на ден. Нормата средно възлиза на 1,8 л и повече в зависимост от физическата активност на детето.

Друг етап от изследването показва, че децата на възраст от 4 до 10 години пият още по-малко вода - 276 милилитра вода, което съставлява 25% от дневната норма (1,3 литра и повече).

За да утолят жаждата си, много деца посягат към газираните напитки и соковете, които съдържат голямо количество подсладители. Последните увеличават риска от затлъстяване и заболяване от рак, както и диабет тип 2.

Експертите призовават родителите по-внимателно да следят хранителните навици на децата си, включително какви напитки консумират в рамките на деня.

Препоръчва се да изключат от менюто на детето газираните напитки, които са подсладени.

Подсладител в козунака ни разболява

По-голяма полза за здравето на детето носят чистата вода, напитките без захар, кафе, мляко, кефир, натурална лимонада и др.

Ако децата заместят една чаша гаризана напитка с обикновена вода, те понижават с 1/4 риска от развитие на диабет в дългосрочен план.Добави коментар