Дори и малко тегло над нормата вреди на здравето

2230
Дори и малко тегло над нормата вреди на здравето

Само при нормална телесна маса вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания достига своя минимум

Учени от Глазгоуския университет доказаха несъстоятелността на предположението, че наднорменото тегло не увеличавало риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет и дори можело да бъде полезно за здравето. Информация за изследването е публикувана в съобщение за медиите от EurekAlert!. Специалистите са анализирали данните, получени при изследвания на 296 535 възрастни европейци, които участвали в продължителното по време изследване на UK Biobank. Състоянието на хората е било проследявано в продължение на много години до 2015 година.

След анализа на резултатите, за който се съобщава сега, се установява, че индексът на телесната маса ИТМ, когато е над 22-23 килограма на квадратен метър (нормално тегло), е свързан с увеличение на риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Увеличението е 13% на всеки излишни 5.2 кг на кв. м за жените и 4.3 кг на кв. м за мъжете. Смяташе се, че ИТМ над нормата не представлява опасност за здравето и даже би могъл да намали риска от смърт, ако се запази достатъчна физическа активност.

Но резултатите от новото изследване опровергават тази хипотеза известна като "парадоксът на затлъстяването". Само при нормална телесна маса вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания достига своя минимум, посочва БГНЕС. Миналата година учени от Бристълския университет доказаха, че наднорменото тегло влияе върху смъртността в много по-голяма степен, отколкото се смяташе дотогава. При изследване на взаимовръзката между масата на тялото, физическото състояние и смъртността в семейството съвместно с Норвежкия университет за естествени и технически науки учените от Бристол изясниха как смъртността сред родителите е свързана с телесната маса и с теглото на техните деца. Изследването доказва, че наднорменото тегло увеличава риска от смърт много повече, отколкото се смяташе досега.

Предишни изследвания не са могли да хванат „чистата” зависимост между затлъстяването и смъртността. Проблемът е, че върху изводите на учените влияят и други заболявания, преживени от хората. Посоченият научен труд се опираше на факта, че телесната маса на родителите и децата е свързана генетично. При това върху показателите на детето не влияят болестите на родителите. Като включват в анализа и телесната маса на децата и равнището на смъртността на родителите, изследователите успяха тогава да разкрият пряко въздействието на затлъстяването върху риска от смърт.

Изследването и тогава опровергаваше мита, че малко наднормено тегло не може силно да повлияе върху здравето на човека. „Открихме, че предишните изследвания са подценявали влиянието на наднорменото тегло върху смъртността и нашите изводи потвърждават препоръките за поддържане на индекса на телесната маса в границите от 18.5 до 25”, заяви тогава един от авторите на изследването – д-р Дейвид Кларк.

Добави коментар